A Papagájvilág Alapítvány közleménye

ÁLLAT
2014 november 12., 13:42
comments 1

A Papagájvilág Alapítvány mélységesen elítéli az "Így ért véget Charlie kalandja" című felvételben látottakat és hallottakat!

A Papagájvilág Alapítvány mélységesen elítéli az egyik kereskedelmi TV csatorna műsorában 2014.11.03-án nyilvánosságra hozott "Így ért véget Charlie kalandja" című felvételben látottakat és hallottakat!

A műsor készítői egy kék-sárga ara papagájt (Ara ararauna) választottak a műsoruk arcának. Alapítványunk több alkalommal tett javaslatot Charlie helyes bemutatására és kértük, hogy tájékoztassák a nézőket a papagájok tényleges tartási igényeiről. Sajnos ez nem történt meg! Bár Charlie kikerült a műsorból, de annak módja és a közvetített üzenet felháborít minden jóérzésű állatbarátot! A papagáj-tartás színvonala, az ismeretek hiánya miatt, igen alacsony hazánkban. Ezért egy nagy nézettségű műsor készítőinek nagy a felelőssége abban, hogy milyen információkat közölnek direkt vagy indirekt módon az adott állatfaj, jelen esetben az ara papagáj viselkedéséről, szükségleteiről, tartási feltételeiről. A helyzet azért is súlyos, mert jelen esetben egy, a Washingtoni Egyezmény (CITES) II függelékében szereplő, a magyar jogszabályok által is védett fajról van szó.

A papagájok intelligens érző lények, tévés produkció díszleteként, vagy buta viccek tárgyaként bemutatva őket a műsorkészítők téves képet alakítanak ki a nézőkben. Az adott madár népszerűsége által generált kereslet, megfelelő ismertek nélkül, viszont az állat szenvedéséhez vezethet

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.