Áttörés a klímaháborúban: megállapodott a világ két legnagyobb szennyezője

külföld
2014 november 12., 10:37
comments 18

Hatalmas áttörésként értékeli a világsajtó a Fehér Ház szerdai bejelentését, miszerint

az Egyesült Államok és Kína megállapodást írt alá a széndioxid-kibocsátás korlátozásáról.

Ez valóban jelentős fejlemény, mert a világ első és másodikszámú szennyezője kötötte a megállapodást.

A vállalások ambíciózusak:

  • Az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-ig a 2005-ös szint alá, tehát 26-28 százalékkal csökkenti kibocsátását;
  • Kína pedig azt, hogy legfeljebb 2030-ig fog növekedni a kibocsátása.

Hogy ezt hogyan akarják elérni, az az Egyesült Államok esetében kevésbé világos, tájékoztatásuk szerint úgy, hogy közben nem korlátoznák sem az erőművi kibocsátást, sem az autók szennyezését. Emellett problémát jelenthet még az is, hogy a megállapodást a republikánusok uralta törvényhozásnak is ratifikálnia kell.

Kína pedig azt vállalta, hogy 2030-ig teljes energiatermelése 20 százalékát megújuló energiaforrásokra, szél- és naperőművekre állítja át.

A megállapodás jelentőségét csak növeli, hogy a két legnagyobb szennyező vállalásával lehetőség nyílt rá, hogy 2015-ben minden korábbinál szigorúbb klímavédelmi világegyezmény szülessen Párizsban. (Via The New York Times, Mother Jones)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.