A Fidesz barátai kapják a civil pénzeket

POLITIKA
2014 november 18., 12:35
comments 154

A cikk szerzője Szurovecz Illés, eredetileg az abcug.hu-n jelent meg.

Szinte leplezetlenül látja el állami milliókkal a Fidesz-közeli civil szervezeteket a Nemzeti Együttműködési Alap. A közpénzből folyó támogatások sokszor kormánypárti képviselők szervezeteihez jutnak, de van, ahol egy egész családi bizniszt finanszíroznak.

Szinte kivétel nélkül olyan civil szervezetek kapják a legtöbb állami támogatást, amelyek valamilyen módon kötődnek a kormánypártokhoz. Korábban már írtunk a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzosztási szokásairól, amikor azt néztük meg, mennyire voltak sikeresek a 2012-es győztesek az elmúlt két évben. Akkor a NEA nehézkes internetes keresőjével kellett dolgoznunk, ahol a pályázók neve szerint lehet szűrni az eredményeket, mostanra viszont megszereztük a 2013-as és 2014-es pályázatok teljes listáját.

A NEA 2012-ben lépett a Nemzeti Civil Alap helyébe, de már megalakulásakor megkérdőjeleződött az elfogulatlansága, hiszen a CÖF-alapító és Békemenet-szervező Csizmadia László lett az elnöke. A NEA-n belül további öt kollégium szervezi a pénzek kiosztását, és közvetlenül hozzájuk lehet beadni a pályázatokat is. A következő kollégiumok döntenek a pályázatokról:

  • Közösségi környezet kollégium
  • Mobilitás és alkalmazkodás kollégium
  • Nemzeti összetartozás kollégium
  • Új nemzedékek jövőjéért kollégium
  • Társadalmi felelősségvállalás kollégium

Az elmúlt két év nyertes pályázói közül elsősorban azokra figyeltünk, akik legalább egyszer kaptak kétmillió forint feletti támogatást. Ez sok szervezetnél jóval nagyobb összeg is lehet, hiszen egy éven belül egyszerre lehet nyerni szakmai és működési támogatást is.

Jól megy a fideszes családi civil biznisz

A NEA látványosan sok pénzt juttatott a kiskőrösi Gmoser családhoz kötődő civil szervezeteknek. A Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület tavaly 3,5 millió forintot, idén pedig összesen 5,3 millió forintot nyert. Az egyesület elnöke az a Gmoser András, akit 2007-ben a helyi Fidelitas alelnökévé választottak, idén pedig fideszes színekben jutott a helyi képviselőtestületbe. Az irodalmi és művészeti esteket szervező egyesület alakulásáról a Fidelitas is hírt adott, az első rendezvényt pedig a kiskőrösi Fidelitas törzshelyén, a Pátria Klubban tartották.

Szintén Gmoser András vezeti a FŐNIX Kulturális és Ifjúsági Egyesületet, ami tavaly több mint 6,7 milliót, idén pedig 3,6 millió forintot kapott. A szervezet 2012 óta Bács-Kiskun megye Civil Információs Centrumaként működik, így a térség civil szervezeteinek szakmai támogatásáért is felel.

photo_camera Csizmadia László NEA-elnök és CÖF-vezető (Fotó: Botos Tamás)

Jól szerepel a pályázatokon a Kiskőrösi Szlovákok Szervezete is, amelynek elnöke Gmoser András édesanyja, Gmoser Györgyné. A szervezet tavaly kétmillió, idén pedig majdnem ötmillió forintot kapott. Gmoser András testvére, Gmoser István vezeti a Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesületet, amely idén több mint négymillió forintot nyert. Fiát, akit szintén Istvánnak hívnak, 2013-ban a Bács-Kiskun Megyei Fidelitas alelnökévé választották.

Egy kis kormányhivatal, egy kis KDNP

2014-ben a Közösségi környezet kollégium legnagyobb működési támogatását, 2,9 millió forintot a kiskundorozsmai Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány kapta. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Szepesiné Hidvégi Julianna, a Csongrád megyei kormányhivatal főosztályvezetője, a kuratóriumban pedig ott van Tímár Lajos is, a KDNP szegedi alelnöke. is Korábban tag volt Mihálffy Lajos is, aki a szegedi önkormányzat tulajdonában levő Ritek Zrt. vezérigazgatója, és egyben a Fidesz-KDNP-L.É.T. kompenzációs listás jelöltje volt az idei önkormányzati választásokon.

Sokba kerül a nemzeti összetartozás

A NEA egyik kedvence a Nemzeti összetartozás kollégium, ahol tavaly gyakran osztottak ki pályázatonként akár 3-4 millió forintot is. Az egyik 2013-as rekorder a majdnem négymillió forintot elnyerő Magyar Emberi Jogok Alapítvány, amelynek elnöke, Hámos László az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt.

A Nemzeti összetartozás kollégiumban gyakran vallási jellegű, vagy a határon túli magyarokkal foglalkozó szervezeteket díjaznak, és ebben a kategóriában jutott milliókhoz a Horthy-korszak hagyományait ápoló Történelmi Vitézi Rend, vagy az Egyesült Magyar Ifjúság is. Utóbbi testvérszervezete, az Erdélyi Magyar Ifjak, amelynek idei táborában Vona Gábor és Gyöngyösi Márton is előadott, a fellépők közt pedig ott volt a Kárpátia és az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes is.

Két évvel ezelőtt is születtek cikkek a hirtelen felbukkanó Egri Norma Alapítványról, amely Heves megyében Civil Információs Centrumként működik, a Magyar Narancs pedig fideszes kapcsolatokat is feltárt a szervezet körül. Az alapítvány tavaly 3,4 milliót, idén pedig 3,5 millió forintot nyert a NEA-tól.

Már korábban is írtunk a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület sikereiről. A nőszervezetet irányító Pethő Annamária vezeti a Napfivér-Holdnővér Közhasznú Egyesületet is, és mindkét szervezet Pethő ügyvédi irodájának budapesti címére van bejelentve. A Napfivér-Holdnővér Egyesület tavaly 5,3 milliót, idén pedig 2,5 milliót kapott a Nemzeti összetartozás kollégiumtól.

Fideszes képviselő vagy? Jól jártál!

A NEA szívesen ad pénzt fideszes polgármesterek és országgyűlési képviselők szervezeteinek. Tavaly majdnem hárommilliót, idén pedig 3,5 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Lezsák Sándor parlamenti alelnök. Hasonló összegeket nyert a Kecskemét Város-Bozsó Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Valamivel kevesebb jutott a Magyar Teátrumi Társaság Egyesületnek, de a Vidnyánszky Attila-féle szervezet így is kétmillió forint körül nyert 2013-ban és 2014-ben is.

2013-ban összesen több mint 5,5 millió forintot, és idén is több mint kétmilliót nyert a Hierotheosz Egyesület, amely a máriapócsi görögkatolikusok szervezeteként működik, és amelynek egyik vezetője Seszták Oszkár korábbi fideszes országgyűlési képviselő. Máriapócsról érdemes megemlíteni az idén 3,5 milliós támogatást kapó Máriapócsért Alapítványt is, amit a település fideszes polgármestere, Papp Bertalan irányít.

Fideszes országgyűlési képviselő vezeti a Szilvaország Egyesületet is. Tilki Attila szervezete tavaly majdnem négymilliót, idén pedig csaknem hárommillió forintot nyert. A Csibor Géza egykori békési fideszes önkormányzati képviselő által irányított Veritas Kulturális Egyesület tavaly több mint ötmilliót, idén pedig 2,5 milliót nyert. Csibor szervezetéről már 2001-ben is a kormánypárti elköteleződése miatt írtak.

Tavaly és idén is hárommillió forint felett kapott a Dukai Miklós vezette Egészségesebb Ifjúságért Egyesület. Dukai fideszes önkormányzati képviselő volt Szentendrén, miközben a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezetői posztját is betöltötte. Dukai az összeférhetetlenség miatt már tavaly is bekerült a hírekbe.

Szintén jól szerepel az Ösvény Esélynövelő Alapítvány, amit Bere Károly fideszes füzesgyarmati polgármester alapított. A szervezet tavaly majdnem hárommilliót nyert, és idén is egymillió forint fölött kapott. Idén több mint négymilliót, tavaly pedig több mint másfélmilliót nyert az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület, amelynek elnöke Dávid Zoltán, a város fideszes polgármestere. Orosházán van a Békés megyei Civil Információs Centrum is: a Jótékonysági Nőegylet tavaly is és idén is négymillió forint körül kapott, a szervezet fideszes kapcsolatairól pedig korábban a Magyar Narancs írt.

A magasabb támogatások listájában egyetlen olyan nagyobb szervezetet találtunk, amely olykor kifejezetten kormánykritikus hangot üt meg, ez pedig a Másság Alapítvány. Ők tavaly kétmillió forint működési támogatást nyertek, igaz, idén már várólistára került a pályázatuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.