Szétrobban a kiscsávó feje!

hirdetés
2014 november 19., 09:18
comments 42
ad

Pedagógiai közhely, hogy nincs hülye kérdés. Randall Munroe főállású geek (fizikus, képregényrajzoló, blogger) szerint bár ez az állítás nyilvánvalóan hamis, a hülye kérdésekre adott komoly válaszok néha izgalmas eredményt adhatnak.

Mi lenne (a Földdel), ha a világ összes embere egyszerre dobbantana egy nagyot? Milyen magasról kellene ledobni egy szelet marhahúst ahhoz, hogy a súrlódás miatt fellépő hőhatástól szépen átsüljön? Mennyi ideig tudna Föld körüli pályán maradni egy atomtengeralattjáró? Mi lenne, ha (védekezésként) egy pusztító hurrikán belsejében atombombát robbantanánk? Mi lenne, ha egy, a fénysebesség 90%-ával repülő baseballabdát próbálnánk megütni?

Randall Munroe összegyűjti az ehhez hasonló (abszurd hipotetikus kérdéseknek nevezett) orbitális baromságokat (el lehet küldeni neki e-mailben, kommentben), majd veszi a ceruzáját, és elkezd számolni meg rajzolni. Természettudományos következetességben nem ismer tréfát – minden mást viszont poénra vesz. Az alapos válaszokat illusztrációk kísérik, Munroe szövegeiben egy kis pálcikaember (a neve xkcd) éli át az apokaliptikus történéseket. Merthogy a legtöbb kérdésben megfogalmazott világszituáció irtózatos pusztításhoz vezet.

A szerző 2006 óta végzi az interneten ezt a furcsa (semmire sem használható, de nagyon vicces) ismeretterjesztést, az xkcd blog pedig annyira betalált, hogy a következő évben már havi hetvenmilliós látogatottságot is elért.

photo_camera A könyv borítója

Az ilyen netes tartalmak ritkán életképesek papíron, ezért általános szkepszis fogadta a tervet, hogy Munroe könyvben is kiadja a galaktikus természetbúvárkodás dokumentumait. Rétegérdeklődésre számított mindenki, hiszen a poénok megértéséhez kell némi olvasottság. Aztán ez is másképpen lett. A Mi lenne, ha? szeptember 4-én megjelent amerikai kiadása néhány nap alatt a New York Times bestsellerlistájának élére ugrott, majd az Amazonon is átvett a vezetést. Hiába, idén ősszel az okos a szexi!

Alig két hónappal az eredeti kötet megjelenése után már magyarul is olvasható Randall Munroe Mi lenne, ha? című könyve. Az univerzális fizika Gerald Durelljétől (vagy David Attenborough-jától) megtudhatjuk például azt, hogy ha xkcd próbálná megütni a fénysebesség 90%-ával repülő baseball-labdát, akkor (a fellépő magfúziós jelenségek miatt) szétrobbanna a feje, majd elpárologna minden más is körülötte.

Randall Munore Mi lenne, ha? című könyve megrendelhető innen.

photo_camera Randall Munroe

Az 1984-ben született Randall Munroe jelenleg a világ egyes számú geekje. Fizikusként végzett, a NASA robotfejlesztési programjában dolgozott, majd (miután onnan kirúgták) megalkotta, és egy vicces tudományos ismeretterjesztő blogon főszereplővé tette az xkcd nevű képregényfigurát. Munroe annyira menő arc, hogy néhány nappal ezelőtt az ő rajzaival kísérték a Philae szonda üstökösre szállását.

Randall Munroe TED Talkja

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.