https://img.444.hu/jobbik_vona_gabor.jpg

Újpestnek egy tahó focista, Magyarországnak meg a KGST kell

Tbg
POLITIKA
2014 november 20., 07:07
comments 642
  • Urbán Flórián vasárnap országgyűlési választáson indul Újpesten.
  • A Jobbik le akarja nyomni a Fideszt, mint Ózdon. Ha sikerül, oda lehet a kétharmad.
  • Urbán még mindig szakkomentárkodik, nehezen politizál.
  • Vona és Pörzse annál inkább: mozgósításuk fő eszköze az amerikaiakkal riogatás volt. 
photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Hidegháborús hangulatban tartotta lakossági fórumát Újpesten a Jobbik, ahol a párt elnöke, Vona Gábor, és Pörzse Sándor újságíró, a nemzeti radikális Barikád főszerkesztője mutatta be a Jobbik csodafegyvernek szánt jeltöltjét, Urbán Flórián ex-labdarúgót és edzőt. Újpesten ugyanis országgyűlési képviselőt választanak (a szocialista, betegségben elhunyt Kiss Péter helyére). A választásnak van tétje: ha itt és a később Veszprémben tartandó időközin is bukik a fideszes jelölt, a kormánypárt elveszítené kétharmados többségét a Parlamentben. A Jobbik ráadásul szeretné bebizonyítani, hogy ózdi győzelme után itt is le tudja verni a Fideszt.

Urbán és az ultrák

Az Árpád út közepe táján, a kocsmák és boltok között bújik meg a Polgárok Háza, ahol a rendezvényt tartották. A neobarokkos stukkókkal és nehéz faszékekkel megrakott teremben nagyjából fele-fele arányban gyűltek össze idősek és fiatalok kb. kétszázan. Utóbbiak közül több tucatnyit is újpesti ultrának néztem, ami tekintve, hogy a városrész egyik legismertebb focistájának politikai porondra lépéséről és a Jobbik kampányeseményéről volt szó, nem is volt túl megdöbbentő.

Urbán Flóriánnak eddig túl sok köze nem volt a magyar politikához, ezt sem a párt, sem ő nem rejtette véka alá.

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

2006-ban ugyan ott tombolt a tévészékház ostrománál az első sorokban, azt azonban később tagadta, hogy ő is a székházrongálók közé tartozott volna, szerinte csak politikai véleményét fejtette ki akkor. A Jobbikkal - legalábbis Pörzse elmondása szerint - mégis csak nemrégiben találtak egymásra. A randiról így beszélt Pörzse:

Igazából ez egy nagy egymásratalálás volt… Flóri még most szokja a dolgokat… hogy az interneten olyan dolgokat olvas, ami nem igaz… Az újságírók folyamatosan kényelmetlen helyzetbe hozzák… vehemens ember, nem könnyű neki, tanulnia kell ezt még...

Valóban, Urbán Flórián láthatóan nem szokta még ezt a fajta reflektorfényt, és azt sem, hogy összeszedetten nyilatkozzon bármiről, legyen szó sportról vagy parlamenti munkáról. Volt azonban más is, amely Urbán szótlanságát okozhatta: bár Vona és Pörzse folyamatosan hangoztatták, hogy itt Urbán és az ő jelöltsége lesz a téma, mintha ők ketten egészen másról akartak volna beszélni: a hallgatóság geopolitikai kontextusba helyezése sokkal inkább volt a mozgósítás fő eszköze, mint hogy Urbán Flórián mit szeretne csinálni a Parlamentben egy győzelem esetén.

"Százezer forintos okostelefonokkal hétszáz forint miatt tüntetnek mostanában a rózsadombi srácok"

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

- utalt rögtön az elején Pörzse a netadó ellen szervezett tüntetések egyikére, ekkor még nem értettem, miért. Aztán hirtelen témát váltott, és Dárdai Pál lehetséges távozásáról kezdte kérdezgetni Urbán Flóriánt, aki egyébként épp a 2006-os sajnálatos politikai véleménynyilvánítása miatt lett nem szívesen látott személy az RTL Klubnál, mint futballszakértő. De szaktudása egyáltalán nem kopott meg azóta:

"Óriási dolog, ha valaki szövetségi kapitány lehet, és az is, hogy én a Jobbik újpesti jelöltje lehetek"

- kezdte lassan durrogtatni a fociszakértők összes (három) patronját Urbán, ami engem azonnal meggyőzött arról, hogy nem esett ki a ritmusból, ha a semmiről kell beszélnie. Egyébként szeretné, ha Dárdai itt maradna, hasonló személyiségek ők együtt, szeretnek küzdeni például. Már éppen fölírtam volna magamnak, hogy Urbán ugyanúgy nem mond semmit, mint egy politikus, amikor Vona Gábor vette át a szót:

"Egyikünk sem képzett politikus, hiszen nem végeztünk a Soros-alapítványnál (...) De nekünk nem professzionális politikusokra, hanem tisztességes emberekre van szükségünk."

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

A pártelnök ezután elmondta, a legnagyobb baj ma a sporttal, hogy ugyan épülnek a stadionok, de a szegény családok gyerekei mégsem jutnak lehetőséghez, mert nincs pénzük "a csukára", a tagdíjakra. Ennek az ügynek a képviseletére kérte fel Urbánt, aki olyan, mint Dárdai Pál, hős lehet a fiatalok szemében, akit feltétel nélkül lehet követni. Pörzse ezután átvette a szót, és eldicsekedett azzal, hogy a vecsési U16, ahol Urbán edzősködik, tíz nullára verte az Újpestet, ami a nyolcvanas (hetvenes) években elképzelehetetlen lett volna. Ezután megkérdezte Urbánt, miben lájta az újpesti futball problémáit, azokat hogyan kezelné. Urbán nagyjából a következő elképzelésekkel állt elő (ha valamit félreértettem, én kérek elnézést, nehéz volt szétszálazni a programot):

  • Egy nagy műhely (mint az Újpest FC utánpótlása) nem jó egyedül, sok kis fociműhelyre van inkább szükség, mint régen, amiből az Újpest majd válogat.
  • Tömegsporttá kezdik zülleszteni a focit, ami nem jó.
  • Az újpesti utánpótlás horribilis tagdíjait egy munkáscsalád nem tudja megfizetni, ezen változtatni kell.
  • Az Újpestben ne külföldiek, hanem helyiek játsszanak.
photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Urbán programjának ismertetése után Vona és Pörzse vázolták az újpesti és az országos helyzetet, és megkezdték a hallgatóság mozgósítását. Vona a Kubatov-listákat és a buszoztatást emelte ki, mint a fidesz legerősebb fegyvereit, míg Pörzse ismertette a helyi konkurenciát. Van egy fideszes, tisztességesnek mondott jelölt, egy KGB-snek mondott MSZP-s, aki azért nem biztos, hogy KGB-s, és Schmuck Andor, aki mindenütt ott van,. Még ugyan messze van Vona és Pörzse a Defekt Duótól, de azt meg kell hagyni, hogy változatos volt a koreográfia, és a poénokon jól elszórakozott a hallgatóság. Urbánra ugyanis nehéz volt építeni, nekem az volt az érzésem, hogy mindenki attól fél, még maga Urbán is, hogy tényleg őszintén elkezd valamiről beszélni. A hosszabbra nyúlt politikai helyzetértékelés (Ózd-Ózd-Ózd) után ismét Urbán beszélhetett pár szót arról, milyen volt eddig a kampánya. Mint mondta, a standolásnál pozitívak voltak a tapasztalatai, még olyanok is ígérték, hogy rá szavaznak, akik nem is jobbikosok, majd elárulta a taktikát is:

Bármilyen csapatot le lehet győzni, még az erősebbet is. Ha a jobbikosok összefognak, akkor én azt gondolom, le lehet győzni a Fideszt.

És még:

Egy biztos, hogy én borzalmasan őszinte ember vagyok (...) egy hitvallásom lesz, hogy az újpesti emberek érdekeit képviselem (...) Nem vagyok politikus, nem politizáltam korábban, nincsenek sundibundi dolgaim (...) őszinte leszek, biztos, h újpestieket fogom képviselni.

Ezután Urbán Flóriánról és őszinte stílusáról esett szó, hiszen sokszor támadták azzal, hogy durva kirohanásai vannak, ráadásul gyerekeket edz Vecsésen. Vonáék itt nyilvánvalóan Urbán fel-felmülrő durvasáságnak próbálták elvenni az élét. (Nekem fogalmam sincs, állat-e egyáltalán, és ha igen, mekkora Urbán, csak a YouTube-on láttam ezt-azt, de úgy tűnt, ez fontos téma.) Ezt a gondolatkört is a liberális oktatás (?) állapotjának becsmérlésével kezdte a pártelnök:

A tanár-diák viszonylatában furcsa dolog kezd kialakulni: mintha a tanár és az edző aggresszívek lennének, a gyerekek meg áldozatok.

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Vona ezért elmesélte, őt is pofon verte egyszer egy történelemtanár, már nem emékszik, miért, de joggal csattant a pofon, és mégis történészként végzett. Mint mondta, a kettő között nincs ok-okozati összefüggés, de "a poroszosságnak van úgynevezett létjogosultsága". Aztán a meleglobbinak is üzentek (halk kuncogás kíséretében):

Mi a fiúkból férfiakat, a lányokból hölgyeket nevelnénk, mert úgy érzem, ez a világ kicsit felborult.

E felvezető után Urbán Flórián elmondhatta, hogy ő a gyerekekkel szemben is mindig a tisztességet, a fegyelmet és az alázatot kéri számon, és ennek jogosságát utólag a szülők is visszaigazolják.

Vona Gábor a jövőbe tekint

Urbán Flórián szereplése ezzel nagyjából véget is ért, ugyanis Vona rátért a geopolitikai összefüggésekre, és megérzéseire. Ennek a mozgósítás miatt lehetett szerepe: az amerikai nyomásgyakorlás valószínűleg sokkal érzékenyebb téma, mintmindannyiunkfocija. Vona érzése szerint nem 2018-ban lesznek választások, hanem előbb. A kormányt ugyanis meg akarják dönteni a nyugati hatalmak. Emiatt a Jobbiknak most óriási a dilemmája: le akarja váltani a korrupt kormányt, amit a CIA és az amerikaiak meg akarnak dönteni. El is hangzott egy kérdés, hogy a kormány védelmében a külső beavatkozással szemben meddig tartana ki a Jobbik, mire Vona azt mondta - bármit is jelentsen ez -

a hazát inkább megvédik, mint a kormányt.

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Miközben nem örülnek a CIA és/vagy André Goodfriend által szervezett tüntetéseknek, ők is igyekeznek szervezni kormányellenes tüntetést, mégpedig nemsokára a devizahitelek forintosításának témájában. Vona egyébként beszélt a hallgatóságnak Kovács "KGB" Béla ügyéről is, amely szerinte a fagyi visszanyal esete volt: az ügynökvádakkal dobálózó kormány szerinte ugyanazt játszotta el a Jobbikkal, mint amit az amerikaiak Vida Ildikó esetében velük: sem az NBH, sem a CIA nem álltak elő bizonyítékokkal, így Kovács Béla egyelőre a helyén marad (és Vida Ildikó is).

Nagy a tét, helyt kell állni, sok szempontóbl… Imádkozom Magyaországért.

- zárta gondolatmenetét. Ezután következtek a hallgatóság kérdései, bár ezek jó része inkább jókívánságokból állt, illetve kollektív szörnyűlködésből azon, hogy miért nincs még a Jobbiknak, "az ország második legerősebb ellenzéki pártjának" országos televíziós csatornája.

Kelet vagy Nyugat?

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Muszáj voltam megkérdezni, hogy ha már ennyi szó esett egy esetleges amerikai beavatkozásról, beszéljünk egy esetleges orosz beavatkozásról is. A kettő közül a Jobbik melyiket választaná? Vona Gábor nem sokat kertelt, kimondta:

Oroszországot.

Azt is elmondta, miért, és bár tett egy tiszteletkört elmagyarázandó, hogy tudja ő is, "Oroszország nem mindig a magyar történelem legszebb lapjain szerepelt", most mégis az a helyzet, hogy:

  • Az USA sokkal durvábban próbál befolyást szerezni a térségben és itthon, mint Oroszország.
  • Utóbbinak is vannak itt ügynökei, de munkájuk nem hozható egy szintre azzal, amit az amerikaiak művelnek.
  • A KGST-ben több józanság volt, mint az EU-ban. Volt termelés, volt export.
  • A Jobbik nemcsak Csonka-Magyarországban gondolkozik, márpedig egyedül Lavrov, az orosz külügyminiszter szólt a kárpátaljai magyarokról és ruszinokról az ukrán válság kapcsán.
  • Az ukrajnai konfliktusban Oroszország oldalán áll az igazság.

A hallgatóság sűrűn helyeselt Vona Gábor Oroszországot partnernek tekintő szavaihoz, és már véget is ért volna az egész lakossági fórum, amikor felállt egy fajipari munkás is (korábban ugyanis egy faipari is felállt), és mintha  egy Jobbik-paródiában játszana, belekezdett:

Én 72 éves vagyok, tudok egy-két dolgot. Tudják, mi az a cionizmus?

photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

Még folytatta, de amikor az antiszemitizmus etimológijáról, majd rám mutogatva a zsidók médiauralmáról kezdett volna elmélkedni, Vonáék leállították. Mint a pártelnök elmondta, az itt tartózkodó balliberális média pont ezt akarja hallani, ők pedig nem akarnak ezzel kelni, feküdni, és ha az antiszemitizmus bélyegét rájuk sütik, senki sem akar velük vitatkozni. Ők pedig szeretnének. (Azt egyébként Pörzse többször elmondta, hogyha "maguk között lennének", lehetne ezekről nyíltabban is beszélni, de itt a média is.) Én spec örülök annak, hogy nyíltan nem akar zsidózni a Jobbik, de a mára már teljesen nyíltan nyomatott Oroszország-, és KGST-mániájuktól viszont a hidegháború kiráz. Végezetül következzen a vasárnap tartandó választás esélylatolgatása:

  • A Fidesz nyerni akar, jelöltje viszont a kevésbé ismert Hollósi Antal.
  • A baloldal a jelek szerint megint szándékosan nem akar semmit, csak összezavarni mindenkit: a környéken népszerű fiatal MSZP-s, Trippon Norbert a Fővárosi Közgyűlésbe ment, Horváth Imréről pedig még az sem igazán érdekel senki sem, hogy KGB-s vagy sem.
  • Schmuck Andor szerepe most is, mint mindig ugyanaz: szalámizni a nyugdíjasokat.
  • Az LMP-s Kanász-Nagy Máté nem érdekel senkit.
photo_camera (Fotó: Botos Tamás/444)

A Jobbik esélyei tehát azon múlnak, hogy mennyire tudja megnyomni a Fidesz-infrastruktúra Hollósit. A Jobbik egyébként az utóbbi választásokon tíz százalék körül volt: Az önkormányzatin 5,39%-ot, az országgyűlésin 12,67%-ot ért el Pajor Tibor nevű jelöltjük. Ehhez jöhet hozzá Urbán a saját népszerűségével. A fideszes Wintermantel Zsolt 52,49%-kal lett polgármester ősszel. Hollósi a tavaszi országgyűlésin már indult, akkor 35,28%-kal maradt alul a 40,67%-os összbaloldali támogatottságú Kiss Péterrel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.