Az EBRD elnöke szerint hülyeség a nemzeti tulajdonú bankrendszer

gazdaság
2014 november 24., 12:37
comments 171

"Mi az EBRD-nél nem helyeslünk semmilyen szektorban kívánatos nemzeti tulajdonosi arányt. A külföldi tőke helyes használatát nem szabadna elvetni. Ahogy mi britek mondjuk: nem kellene a fürdővízzel együtt a gyereket is leereszteni"

– ezt egy bécsi konferencián mondta ma Suma Chakrabarti, aki az európai beruházási bank (EBRD) elnöke. A kelet-közép-európában rengeteg projektet hitelező, az országokkal kapcsolatos befektetői vélemények alakításában is fontos londoni bank vezetője ezzel egyértelműen a magyar kormány céljára utalt, miszerint a nemzeti tulajdonrészt 60-70 százalékra emelnék a bankszektorban.

A szakember szerint nem rossz, ha a nyugat-európai országokból továbbra is áramlana a tőke a kevésbé fejlett országokba. Azzal persze szerinte sincs gond, ha helyi vállalkozók piaci alapon töltik be az önszántukból kivonuló külföldiek után maradó űrt – de Magyarországon nyilván nem ez történik.

Az EBRD egyébként fontos hely a magyar gazdaságpolitikai döntéshozóknak is, a kilencvenes években itt dolgozott három évet Matolcsy György, most pedig Simor András a bank egyik alelnöke.

(Reuters, Portfolio.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.