Működik a 3D-s nyomtató a Nemzetközi Űrállomáson = Azt csinálunk, amit akarunk

TUDOMÁNY
2014 november 26., 11:39
comments 58

Kinyomtatták az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson összeszerelt 3D-s nyomtatóval. Első hallásra ez baromságnak és értelmetlen, tudományos pazarlásnak tűnhet, de nem az. Olyannyira nem, hogy az emberi űrkutatás technológiai fejlettségében ez az utóbbi évek egyik legnagyobb ugrása, hiszen ezzel lehetségessé válik a mostaniaknál hosszabb űrbéli küldetések emberi teljesítése is.

Ezen felül a 3D-s nyomatási képességgel az asztronauták sokkal könnyebben tudnak felelni a járművükön jelentkező váratlan műszaki kihívásokra is. Aki látta például az Apollo 13 küldetéséről szóló remek filmet Tom Hanks főszereplével, az tudja, mennyit jelentett volna akkor egy 3D-s nyomtató az űrjárművön. Egy ilyen nyomtatóval Jim Lowell és legénysége tök egyszerűen meg tudta volna szerelni az űrhajó levegőrendszerét: simán új alkatrészeket nyomtatnak.

Emellett a 3D-s nyomtatók fejlesztéséhez is remek teszteket lehet lefuttatni az űrben, szóval az emberiség ismét csinált egy tök jó dolgot!

(Címlapi kép és minden a NASA-tól.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.