Mielőtt eladták volna Giró-Szász sógorának, még gyorsan leértékelték a Dorottya utcai házat

POLITIKA
2014 november 28., 10:24
comments 144

Közvetlenül az eladás előtt 25 százalékkal csökkentette a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlan árát a belvárosi önkormányzat, írja a Blikk. Ez az a ház, amiben most a Dorottya 8 Hotel Kft. nevű projektcég szállodát tervez nyitni.

UPDATE: 13:18: A Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat közleményben reagált a Blikk állításaira. Közleményükben elismerik, hogy közvetlenül az eladás előtt leértékelték az ingatlanokat. Ezt azzal indokolták, hogy "2008-2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott". Mint azt lentebb olvashatják, az Önkormányzat 2009 nyarán jutott hozzá a Dorottya utcai házhoz, amin 2010 nyarán adott túl.

UPDATE II. 16:27: Giró-Szász András is közleményben reagált a Blikk cikkére, kifogásolva, hogy "összemossák a nevét a budapesti V. kerületi ingatlantulajdont vásárló céggel". Mint írja, "soha nem volt tulajdonában olyan cég, amely ingatlant vásárolt volna". Majd azt, hogy idén ősszel szerzett 20 százalékos részesedést egy olyan cégben, amely "évekkel korábban, más cégek által megvásárolt ingatlantulajdonnak az 50 százalékos tulajdonosa."

A Dorottya 8 Hotel Kft. egyik tulajdonosa az a Safe Port Project Kft., amit Giró-Szász sógora, Serfőző Péter idén július 23-án alapított, és amiben a kormány kommunikációs államtitkára idén november 6-án részesedést vásárolt.

A Dorottya utcai házat 2009-ben szerezte meg a belvárosi önkormányzat, illetve annak egyik saját tulajdonú vállalkozása, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. (Zrt.). Ennek a vezérigazgatója a Belváros cipőjéről elhíresült jegyzője, Sélley Zoltán volt. A Zrt. ingatlancserével jutott az épülethez, a Magyar Nemzeti Vagyonügynökséggel cseréltek el több ingatlant - a Dorottya utcai házért egy Tüköry utcait, egy Hold utcai házért pedig egy Nádor utcai épületet adtak át. Az utóbbi cserénél még értékkülönbözetet is fizetett az önkormányzat.

Alig egy évvel később, Rogán Antal polgármester előterjesztésére a Zrt-t ingatlanvagyona 25 százalékos leértékelésével eladták egy felderíthetetlen tulajdonosi hátterű luxemburgi cégnek, a Praefinium SICAV-FIS CEE Opportunity Fundnak. Az új tulajdonos Serfőző Pétert, Giró-Szász sógorát nevezte ki vezérigazgatónak.

A Zrt. egészen baráti áron jutott az ingatlanokhoz, a 3200 négyzetméteres Dorottya utcai házért például 582 millió, vagyis négyzetméterenként 182 ezer forintot fizettek.

Hogy lett végül Giró-Szászé és Serfőzőé az épület?

A Zrt. 2012 áprilisában újra gazdát cserélt, a luxemburgi cég eladta az ekkor egy Seychelle-szigetekre bejegyzett offshore-cég, a Detris International tulajdonában lévő Hausop Kft-nek. Az új tulajdonos megbízhatott Serfőzőben, aki a Zrt. vezérigazgatója maradhatott.

A Hausop bizalma azután sem ingott meg Serfőzőben, hogy új tulajdonoshoz került: a Seychelle-szigeteki offshore-cégtől 2013-ban öt új tulajdonos vette meg a Hausopot, ami így visszakerült alapításkori tulajdonosaihoz, a Lovas testvérekhez, Tamáshoz és Péterhez.

Így végül minden összeért:

Serfőző és Giró-Szász mellett a Lovas testvérek a tulajdonosai a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek is.

Az ügyben a Blikk kereste a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. eladását előterjesztő Rogán Antalt is, aki azzal utasította el a választ, hogy már nem ő a belváros polgármestere. (Címlapkép: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.