Orbán Gáspár el akarja tüntetni magát a Wikipediáról

sport
2014 november 28., 07:51
comments 408

„Kedves Wikipédia!

Azzal a kéréssel fordulok Hozzátok, hogy a rólam szóló wikipédia-oldalt távolítsátok el. Nem szeretnék a Wikipédián szerepelni. Sok sikert a további szerkesztésekhez!

Köszönettel, Orbán Gáspár”

- írta Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia a Wikipedia szerkesztőinek.

A magyar nyelvű Wikipedia száraz, tényszerű szócikkben tárgyalja Orbán Gáspár tevékenységét: mindössze hat sor, ami főleg a most 22 éves Orbán focista-pályafutásával foglalkozik a másodosztályú Videoton FC-től az NB-i-es Puskás Akadémián át az idén áprilisi visszavonulásig.

A szócikk ezen kívül megemlíti, hogy Orbán Gáspár Orbán Viktor fia, illetve hogy idén az Empower a Child szervezésében gyerekeket tanított focizni Ugandában.

orban_wiki

A törlésről szóló vitában eddig összesen 9 hozzászólás született: a szerkesztők túlnyomó többsége (7 szerkesztő) a szócikk megtartása mellett szavazott, egyikük, Malatinszky javasolta a törlést, Alensha pedig megjegyzést fűzött a megbeszéléshez.

Az érvek a szócikk megtartása mellett:

  • Amit külső, objektív, semleges források támasztanak alá, annak maradni kell (Pallerti)
  • A cikk 99%-ban a sportolói pályafutásról szól, sértő, túl személyes vagy problémás adat nincs benne (RepliCarter)
  • Mint labdarúgó, nevezetes. Lehetne az is egy megoldás, hogy a családjától, magánéletéről szóló információkat eltávolítjuk. (DVTK KIADÓ)
  • Arra azért kíváncsi lennék, hogy az enwikiről hogy tünteti el, mert ha itt nem is akar szerepelni, az enwikin ottmarad az irányelvük alapján. (Tomcsy)

Az ellenérvek:

  • A szabályaink szerint Orbán Gáspár labdarúgói nevezetessége marginális. Aligha lenne cikkünk róla, ha mellesleg nem lenne a miniszterelnök fia. Ennek fényében hajlok rá, hogy kivételt tegyek az esetében, és figyelembe vegyem azt a személyes kívánságát, hogy nem akar a Wikipédiában szerepelni. (Malatinszky)

Bár a Wikipedia különböző nyelvi változatai általában tartják magukat az eredeti, angol Wikipedia szerkesztési alapelveihez, megesik, hogy a magyar szerkesztők másként döntenek, mint az eredeti oldaléi. 2009-ben például az angol Wikipedia közzétette a Rorschach-teszt tintapacáit, a magyar szerkesztők azonban a magyar pszichológusok nyomára hosszas vita után úgy döntöttek, hogy nem közlik az ábrákat.

Orbán Gáspár a Transfermarkt focista-adatbázis szerint 2011-től 2014-ig tizenegy NB I-es és két NB II-es mérkőzésen játszott, profi karrierje során összesen 347 percet töltött a pályán. Gólt nem lőtt.

Orbán Gáspárnak nem ez az első kísérlete arra, hogy eltüntesse magát a sajtóból és az internetről. A 444-et idén júliusban levélben kérte arra, hogy ne közöljön vele foglalkozó cikkeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.