Még egy érdekes részlet a Dorottya utcai szállodáról

POLITIKA
2014 december 01., 15:48
comments 42

A Praefinium Fund saját weboldalán az exkluzív kevesek befektetési alapjaként hirdeti magát, amely „intelligens hozzáférést biztosít a globális növekedési piacokhoz (elsősorban Indiához, Közép-Kelet-Európához és az Egyesült Államokhoz)”. Hogy nem a levegőbe beszélnek, azt bizonyítja, hogy valóban voltak közép-kelet-európai érdekeltségeik.

Ez a Luxemburgban bejegyzett befektetési alap vásárolta fel teljes ingatlanvagyonával, közte a Dorottya utca 8. szám alatti házzal együtt a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt.-t (BLIV) 2010-ben, majd nevezte ki a cég élére Giró-Szász András jelenlegi kommunikációs államtitkár sógorát, Serfőző Pétert.

A Praefinium 2012-ben eladta részesedését a BLIV-ben a Hausop Kft.-nek, ami ekkor egy Seychelle-szigeteki offshore-cég tulajdonában volt, de nemsokára visszavásárolták alapítói, a Lovas testvérek, Tamás és Péter.

A Belvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. megvásárlása jó üzlet volt. Ha másért nem, hát azért, mert a cég ingatlanvagyonát az eladás előtt jelentősen leértékelték. Például a Dorottya utca 8. szám alatti házat az eredetinél 25 százalékkal olcsóbban, mindössze 582 millió forintért, vagyis

négyzetméterenként 182 ezer forintért vehették meg.

A Dorottya utca 8-ban most a Dorottya 8 Hotel Kft. fejleszt szállodát. Ezt a BLIV alapította, de idén júliusban két új tulajdonosa lett: Lovas Péter Bilton Kft-je, illetve Serfőző Péter két nappal korábban bejegyzett cége, a Safe Port Project Kft., amiben Giró-Szász András november 6-án vásárolt üzletrészt.

A Praefiniumnak elég jó helyismerete lehetett. A befektetési alap honlapján szereplő információk szerint (az Our Funds menüpont alatt) befektetési tanácsadójuk a Nagy-Britanniában bejegyzett Praefinium Partners Ltd. A brit cégnyilvántartás szerint ennek négy tulajdonosa van:

  • Nayan Srivastavának 41 százalékos;
  • a Phison Investment AG-nek 40 százalékos;
  • a Crown Investments (BVI) Ltd SA-nak 10 százalékos részesedése van.

A maradék 9 százalék pedig egy magánbefektetőé:

Heim Péteré.

Azé a Heim Péteré, akivel Giró-Szász András közösen alapította 2010-ben a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, és akinek ugyanebben az évben eladta saját cégét, a 2006-ban alapított Strategopolist. (Címlapkép: a Dorottya utcai ház, a Sofitel (egykori Átrium Hyatt) szálló mögött a Google Street View-ból.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.