Ilyen kicsi a világ: a lakás, amit Lázár János a 10 éves kisfiának vett, korábban Giró-Szász András sógor-üzlettársáé volt

POLITIKA
2014 december 03., 17:13
comments 268

Korábban Serfőző Péter, Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár, és hihetetlenül sikeres üzletember sógora és üzlettársa volt annak a lakásnak a tulajdonosa, ami áprilisban került Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 10 éves kisfiának tulajdonába.

Serfőző mostanában elég sokat szerepel a lapokban, miután kiderült, hogy közös szállodás bizniszben vannak Giró-Szász államtitkárral.

Arra viszont így sem lehetett számítani, hogy neve előkerül Lázárék lakásüzleténél. A tulajdoni lapok szerint a 117 négyzetméteres svábhegyi lakásnak 2010-ig volt Serfőző a tulaja, aztán az ingatlan az Unicredit Bankhoz került, és így Lázárék idén valószínűleg a banktól vásároltak. Ettől még Serfőző a kis Lázár szomszédja lesz (már ha a gyerek odaköltözik a Svábhegyre valamikor), ő ugyanis ugyanabban az épületben lakik egy másik lakásban.

"A szóban forgó ingatlant egy pénzintézetnek értékesítettem. Állandó lakcímem a Társasház egy másik lakásában van."

Ezt írta nekünk Serfőző, de azt nem részletezte, hogy miért adta el a banknak az egyik lakását, ami most a Lázár család tulajdonába került.

A lakást, ami most Lázáréké lett egyébként Serfőző a saját résztulajdonában lévő cégétől vásárolta 2002-ben.

Lázár az RTL Híradójában tegnap arról beszélt, hogy

"családi összefogással sikerült a vásárlás."

A vagyonnyilatkozatok alapján tényleg úgy tűnik, hogy be kellett szállnia a családnak, mert neki egyedül nem lehetett pénze egy ilyen ingatlanra.

A földhivatali papírok szerint Lázár kisfiának tulajdonjogát 2014 április 22-én jegyezték be. Lázár idén a választások miatt két vagyonnyilatkozatot is tett. Az elsőt januárban, az áprilisi tulajdonszerzés előtt, majd a másodikat júniusban, a tulajdonszerzés után. Így elvileg lehet látni, hogy ő mekkora részt vállalt az említett összefogásból.

Nos, januári vagyonnyilatkozata szerint a fideszes politikusnak összesen

  • 69,4 millió forint megtakarítása
  • és 55,5 millió tartozása volt.

Ehhez képest pár hónappal később, júniusban

  • 60,8 millió forint megtakarítása
  • és 59,5 millió forint tartozása volt.

Ezen kívül a júniusi papírok között szerepel még bevételként egy 8,6 millió forintos tétel (egy műkincs eladásából), a miniszternek van havi ~1 millió forintos fizetése, és összesen másik ~5 millió forintja bérletbe adott földek után, illetve osztalékból.

Így 10 éves kisfia 117 négyzetméteres lakásába Lázár maximum ~30 millió forinttal szállhatott be (ha 2014 januárja és áprilisa között semmi másra nem költött, csak erre), miközben az ingatlan értékét 60-70 millió forintra becsülték az RTL szakértői. Ezek szerint a családi összefogásban a család többi tagja legalább annyit tett be, mint ő, ha nem több pénzt.

Az ingatlan maga egyébként nem szerepel a miniszter vagyonnyilatkozatában, de külön dokumentumot adott le a gyerekei nevére, ami nem nyilvános, és a lakás valószínűleg abban szerepel.

Megkérdeztük Lázártól, hogy pontosan mennyi pénzért vette a lakást, és hogy árverésen vásárolta-e az Unicredit banktól, de a miniszter erre nem válaszolt.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár pedig kérdéseinkre azt írta, hogy

"sem arról nem tud, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter milyen lakást és kitől vásárol, sem arról nincs információja, hogy a sógora milyen lakást vásárol vagy azt kinek adja el."

Pedig talán nem hangzik olyan képtelenségnek, hogy ha az ember főnöke pont a sógorának a volt pecóját veszi meg a sok eladó svábhegyi lakás közül, az csak előkerül egy-egy családi vagy üzleti megbeszélésen, de hát ezek szerint sem Giró-Szász, sem Serfőző, sem Lázár nem ilyen sztorizgatós figura.

UPDATE:

Jogász végzettségű olvasónk vetette fel, hogy a tulajdoni lapon szereplő "holtig tartó haszonélvezeti jog", ami Lázár Jánosnak van a lakásra speciel vagyoni értékű jogi (az ingatlan értékének bizonyos részének megfeleltethető, Lázár esetében a lakás értékének nyolc-huszada), és így akár fel is tüntethette volna a miniszter a saját júniusi, tehát a vásárlás után leadott vagyonnyilatkozatában, még akkor is, ha a lakás tulajdonjoga nem az övé, hanem a kisfiáé. A vagyonnyilatkozatoknál ráadásul külön jelölik is, hogy a haszonélvezet feltüntethető, amit Lázár nyáron egyértelműen elmulasztott.

Nem a miniszteré a haszonélvezeti jog, hanem feleségéé, édesapjáé (akit szintén Lázár Jánosnak hívnak, ez vitt sajnos félre) és édesanyjáé. Lázár Jánosnak nincs haszonélvezeti jog az ingatlanon, így nem is kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. A kavarodásért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.