Goodfriend: Adtunk át bizonyítékokat a magyar kormánynak

POLITIKA
2014 december 04., 08:11
comments 210

André Goodfriend amerikai ügyvivő interjút adott a Heti Válasznak. A diplomata azt mondta, vannak bizonyítékaik a magyarországi korrupcióra, és ezeket a bizonyítékokat át is adták a magyar kormánynak. Ezt ugye a magyar kormány tagadja.

Goodfriend tisztázta azt is, hogy az Orbán Viktor által fecninek nevezett emlékeztetőt ő sem tekinti bizonyítéknak, az csak felsorolja azokat ügyeket, melyekben az amerikaiak keresték a közreműködést a magyar hatóságokkal. A bizonyítékokat ezen felül adták.

A Heti Válasz kérdésére, hogy miért nem elégedettek az amerikaiak a magyarországi áfacsalások ellen lefolytatott NAV-vizsgálatokkal, Goodfriend azt válaszolta, hogy itt nem csak az áfacsalásokról van szó, ők tudnak az adóhatóságokon belüli csalásokról is, ezekkel is gond van. A Horváth András-ügyben pedig az ügyvivő szerint későn kezdett csak vizsgálódni a NAV.

„Úgy hisszük, hogy vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt. Ez nem jelenti azt, hogy Magyarországot tartjuk a világ legkorruptabb államának.”

- mondta.

Az újság Vida Ildikóval kapcsolatos kérdésére Goodfriend azt válaszolta: konkrét személyekről nem beszél, de a beutazási tilalmak nem pusztán arra vonatkoznak, hogy egy-egy érintett túl keveset tett a korrupció felderítésére, hanem ennél többre alapozták a döntésüket.

Goodfriend azt is tagadta, hogy az amerikai kormány nyomást akart gyakorolni Magyarországra a kitiltási üggyel, a kormányt csak azért értesítették a hat kiutasítottról, mert ezzel szerették volna megelőzni a kavarodást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.