Magyarországon szabad az internet

INTERNET
2014 december 04., 20:41
comments 69

internet

Csütörtökön publikálta felmérését a Freedom House, amely a világ 65 országában vizsgálta az internet szabdságát. Ennek legfontosabb megállapítása, hogy  egyre több ország tesz lépéseket az interneten zajló információáramlás és szabad véleménynyilvánítás korlátozására.

Magyarországon a helyzet egy éve gyakorlatilag változatatlan, és továbbra is a szabadon netező országok között vagyunk.

A washingtoni központú nem kormányzati szervezet szerint a vizsgált 65 országból 36-ban tapasztalták az internet szabadságának csökkenését, és ez a tendencia immár negyedik egymást követő évben folyatódott.

A Freedom House rámutat, hogy a korábbiaktól eltérően, amikor a legtöbb kormány inkább a színfalak mögül igyekezett ellenőrizni a világhálót, az országok gyors ütemben hoztak olyan új törvényeket, amelyek legitimálják a meglévő elnyomást és gyakorlatban is kriminalizálják a másként gondolkodók online megnyilvánulásait. Emellett drámaian fokozódott a független hírportálokra gyakorolt kormányzati nyomás.

A jelentés összefoglalója szerint bár az internet-használatot legkeményebben Iránban, Szíriában, Kínában, Kubában és Etiópiában cenzúrázzák, a legnagyobb romlás ebben a tekintetben tavaly Oroszországban, Törökországban, Ukrajnában és Angolában következett be.

Az internet-használatot legkevésbé korlátozó országok csoportját a jelentés szerint Izland vezeti, Észtország és Kanada előtt, mögöttük a 4-6. helyet pedig Ausztrália, Németország és az Egyesült Államok foglalja el. A felmérésben szabadnak minősített 19 ország között Magyarország a tizedik legjobb értékelést kapta.

A Freedom House külön megemlíti, hogy a nők és a melegek (LMBT) jogaiért harcolókat internetes fenyegetések és zaklatások érik, ami akadályozza az online-kultúrában való részvételüket, valamint, hogy 32 országban fordult elő az emberi jogi szervezeteket érő, személyre szóló internetes támadás.

A jelentést jegyző Sanja Kelly az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nyugtalanító tendenciának nevezte, hogy "egyes országok az NSA (az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség) által végzett adatgyűjtéssel indokolják annak szükségességét, hogy ők is eltárolják az (internetes) adatokat". (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.