Kedveli a rovarokat? Akkor biztos örülni fog ennek az új felfedezésnek

TUDOMÁNY
2014 december 07., 09:43
comments 36

Minden eddiginél nagyobb botsáskafajt írt le két belga tudós, Joachim Bresseel és Jerome Constant, akik a Belga Királyi Természettudományi Intézet színeiben kutakodtak Észak-Vietnam dzsungelében. A Phryganistria heusii yentuensis névre keresztelt alfaj - amit a Tay Yen Tu természetvédelmi területen találtak, innen is a yentuensis - példányai tényleg hatalmasak:

az alkarnyi méretű rovar kinyújtott lábakkal akár 54 centis is lehet.

A botsáskaféléket már 1835-ben felfedezték. A most felfedezett alfaj egy 1997-ben felfedezett fajta, a heusii rokona, de élőhelye kb. 200 kilométernyire van a már 17 éve ismert rokonaitól.

A yentuensis nőstényei a nagyobbak, ezek teste 26-29 centi is lehet, de vadon élő példányból fogtak már be 32 centiset is. A hímek 20-22 centisek, és szemben a közeli rokonaikkal kizárólag világosbarna színűek.

A megfigyelések szerint az amúgy ártatlan növényevők nappal passzívak, éjszaka étkeznek, jellemzően leveleket. Veszély esetén a hernyók lábaikat behúzva, dárdaként zuhannak, ami a megfigyelések szerint elég hatásos módja a menekülésnek. Cserébe a kifejlett egyedek elég bénák, ők menekülés gyanánt lassan elmásznak. (Via The Daily Mail, Phasmatodea.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.