900 ezren pártoltak el a Fidesztől október óta

politika
2014 december 10., 14:32
comments 794

Egy hónap alatt 12 százaléknyi választó, vagyis 900 ezer ember pártolt el a Fidesztől, írja legfrissebb közvélemény-kutatása elemzésében Hahn Endre, a Medián igazgatója. November végi felmérésük szerint a teljes, választókorú népesség körében a Fidesz már csak 26 százalékon áll, míg októberben még 38 százalékot mértek.

A többi párt közül csak az MSZP támogatottsága változott szignifikánsan, 8-ról 12 százalékra nőtt. A Jobbik népszerűsége hibahatáron belül 15 százalékra erősödött, az Együtt 4, az LMP és a DK 3-3 százalékon áll.

Azaz a Fidesztől elvándorló szavazók egyelőre bizonytalanok - mint immár a választók 36 százaléka.

Ekkora népszerűségvesztés már a párt politikusainak népszerűségén is meglátszik. Orbán Viktor népszerűsége például 16 pontot zuhant

ami egészen elképesztő mértékű népszerűségvesztés.

De még Áder János tetszési indexe is tíz pontot esett. A párt többi politikusa is megszenvedte novembert: Rogán és Kósa 13, Varga Mihály és Navracsics Tibor népszerűsége 12 pontot zuhant.

Ha nem számolunk azzal a nagyon valószínűtlen forgatókönyvvel, hogy az összes magyar közvélemény-kutató brutálisan félremérte a Fidesz népszerűségét októberben - amit eleve kizár, hogy abban a hónapban a párt tarolt az önkormányzati választáson -, akkor ez olyan mértékű népszeráűségvesztés, amire még nem volt példa a magyar politikatörténetben. A szocialisták népszerűsége Őszöd után 5-7 százalékot esett, és már abból se tudtak felállni. (A csütörtöki HVG-ben megjelenő elemzés online még nem olvasható, az adatokat az Index cikkéből vettem.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.