Orbán Viktor szerint Simicska Lajos üzleti sértődöttsége miatt vesztek össze, barátságukat pedig az élet majd megoldja

POLITIKA
2014 december 10., 06:33
comments 254

Hosszú interjút adott a miniszterelnök a Blikknek, ahol tegnap az olvasók kérdéseire is válaszolgatott.

Az interjú legérdekesebb része, amikor volt kollégista társáról és egykori jó barátjáról, Simicska Lajosról beszél Orbán Viktor.

"Volt az utóbbi időszakban két olyan súlyos döntése a kormánynak, amely sértette üzleti csoportok érdekeit. A reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása, aminek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátoztuk. Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr is, kifejtették az ellenvéleményüket."

De a miniszterelnök szerint botorság lenne összekeverni az ember személyes viszonyait az ország érdekével. Hogy barátsága Simicska Lajossal még megmenthető-e, lakonikus választ adott:

"Az élet majd megoldja."

Személyesen az a kedvenc részem, ahol a fociról, a stadionokról és a Csányi Sándor vezette MLSZ-ról beszél.

  • A stadionok nem azért épülnek, mert ez lenne a személyes hóbortja, hisz uszodák is épülnek, ő pedig nem is nagyon tud úszni
  • Az önkormányzatok igényeltek a stadionokat
  • Az MLSZ kártyarendszere miatt konganak az ürességtől a stadionok, ő is utálja, de kiváltotta a szurkolói kártyát

A kormány "megfelelően" fog reagálni a kitiltási botrányra, egyelőre kimerültek a jogi válaszlépések, de nem biztos, hogy úgy maradnak a jogszabályok, ahogy eddig.

"Ami a válasz­lépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt ­jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is ­szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk."

A tüntetésekre büszke, és nem kell megijedni tőlük:

"Akkor is óriási tüntetések voltak a kormány ellen a választások utáni első fél évben. Egyébként a tüntetések számomra személyes sikert jelentenek. A mi generációnk volt az, aki harcolt a szólásszabadságért huszonegynéhány éve."

A szegénység csökken!!! A szegénység csökken!!! Többen dolgoznak közmunkában, és a helyzet javul. A miniszterelnök szerint akik ennek az ellenkezőjét állítják, mint például a Blikk riportere, azok régi statisztikára hivatkoznak.

"A szegénységet különböző módokon mérik, és ezeket rendszeresen összekeverik. A tények azt mutatják, hogy a szegénység csökken Magyarországon."

A miniszterelnök szerint a Fideszben sokan vannak, akik jómódú családból érkeztek, és pusztán ezért nem lehet kritizálni őket. Szerinte az urizálásról beszélő Pokorni Zoltán félreérti a helyzetet.

"Én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak."

Riporteri kérdésre, hogy Kósa Lajos útja és házvásárlása mégiscsak urizálás, megvédte alelnökét. A vagyonnyilatkozati rendszer pedig remekül működik.

"Ha el akarsz jutni Új-Zélandra, ami gyerekkori vágyad volt, és 16 év debreceni polgármesterség után megteheted, akkor tedd, de állj bele. Állj bele, és védd meg. Én nem vagyok híve az álszenteskedésnek."

Kész szerencsere. Mi lenne, ha híve lenne?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.