Goodfriend válaszolt Poltnak

POLITIKA
2014 december 12., 16:03
comments 163

Megérkezett a legfőbb ügyészségre André Goodfriend ügyvivő válasza Polt Péternek arra a levelére, amit az amerikai beutazási tilalmak miatt írt. Az amerikai nagykövetség ügyvivőjének válaszát a legfőbb ügyészség ismertette péntek délután. 

Nem, nincsenek benne szenzációs leleplezések. Ahogy az ügyészség fogalmaz:

Az ideiglenes ügyvivő ezen válaszlevelében érdemi információt nem jelölt meg, hanem megerősítette a sajtóból már jól ismert amerikai álláspontot, mely szerint vízum ügyről van szó, melynek részletei – akár ismertek a kitiltottak nevei, akár nem – bizalmasak.

Az ideiglenes ügyvivő azt is hangsúlyozta, hogy közigazgatási jellegű és nem büntetőjogi természetű az amerikai külügyminisztérium lépése.

Viszont. Azt is írta Goodfriend, hogy "bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegély egyezmény alapján konkrét büntető ügyben adhatók". Meg hozzátette azt is, hogy a két ország közötti szoros és eredményes együttműködést, amelynek elmélyítésében mindkét fél elkötelezett.

Az ügyészség ehhez azt tette hozzá, hogy a Legfőbb Ügyészség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló szerződés alapján egy konkrét büntetőügyben bűnügyi jogsegélykérelemmel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, még azt megelőzően, hogy M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivő válaszlevelét megkapta volna. Hogy elárulták-e az ügyészségen, miről is van szó?

A bűnügyi jogsegélykérelem tartalmáról és a kapcsolódó információkról – a nyomozás érdekében – később adunk tájékoztatást.

Az ügyészség még részletei azt is, hogy mi mindent tettek azért, hogy megtudják, mi van az amerikai szankciók hátterében. Így például Polt az "Amerikai Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban" 2014. október 27-én megkereste Eric H. Holder urat, az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi miniszterét, egyben legfőbb ügyészét.

A jogsegélyi megkeresésben a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. Erről tájékoztatta Goodfriendet is, akinek a válasza a fenti volt. Az ügyészség azt írja, az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztere még nem válaszolt Dr. Polt Péter legfőbb ügyész jogsegélyi megkeresésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.