Legát Tibor püspökként sziporkázik a temetőben

Popkult
2014 december 14., 15:20
comments 21

Itt az egyik kedvenc magyar együttesem, a Gustave Tiger új, Super 8-as klipje, amiben a Kézi Chopin énekese, Legát Tibor püspökként jelenik meg. A címe az, hogy Gourgandine Simaitha.

A rohanó világunkban dicséretesen rövidnek számító (egyperces!) klipről, aminek a végén a múlt és a jelen underground zenéje kéz a kézben vonul be a susnyásba, a basszusgitáros, Szabó Csaba Jehova némi termékelhelyezéssel azt írta:

„Bár nem tudom, hogy ez mennyire derül ki, de a koncepció eredetileg valami olyasmi volt, hogy a temetőben (a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben egészen pontosan) mélabúsan kóválygó Erika visszagondol egy megismételhetetlenül szép, nem mindennapi délutánra, amit II. Szilveszter pápával töltött.

A pápa szerepére mindenképpen egy vonzó, sármos, középkorú gavallért szerettünk volna megnyerni, olyasvalakit, aki kábé így egyszerre idézi Robert Pollardot és Herczeg Ferencet. Először Esterházy Péterre gondoltunk, aki – ki tudja, miért – sajnos nem válaszolt a levelünkre, Legát Tibor (akinek egyébként a minap jelent meg az új könyve!) viszont azonnal elvállalta, amiért én személy szerint életem végéig hálás leszek! Pláne, hogy tényleg csodásan oldotta meg a feladatot.

Ja, és mivel az elérhető egyházi tematikájú jelmezek közül a püspöki sokkal jobban mutatott, mint a pápai, ezért magát a szerepet is átírtuk Szilveszter pápa helyett a püspöki kosztümben állítólag előszeretettel mutatkozó Szentkuthy Miklósra. Ez nagyon fontos!

Magáról a dalról meg azt írja az újság, hogy »zakatoló punkszám templomnyi kórussal és összekuszálódó fúvósszekcióval«, amihez én sem nagyon tudok mit hozzátenni. És itt is nagyon szépen köszönjük Küss Mich Gördönnek a Super 8-as kamerát, nemsokára tényleg visszaadjuk.”

A legújabb számuk egyébként olyannyira nem klerikális, hogy a szovjetekről szól. Jehova már csinált nekünk Hangover-mixet is, a Gustave Tiger korábbi klipjei pedig ittitt és itt láthatóak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.