Fesztiválsikerek a Daazon - Hideg berek - Schwechtje Mihály filmje

Fesztiválsikerek a Daazon
2014 december 16., 07:00

Körbejártuk, hogy a Daazo milyen fesztiválsikereket tett már elérhetővé az interneten. Szemezgessetek!

A Daazo.com, a rövidfilmek online európai központja és fontos gyűjtőhelye ennek az egyre népszerűbb műfajnak. A sikerre vágyó fiatal filmrendezők csak áldozatos munkával juthatnak el a kész filmig. Az előkészületek során nem győznek szívességeket kérni az alkotótársaktól, majd miután túltették magukat a kevés forrásból készülő forgatáson, vég nélküli órákat töltenek a vágóasztal mellett. De még itt sincs vége, a filmhez közönség is kell, meg kell szerettetni, sikereket kell elérni és talán el is kell adni. Nézők! Toborozódjatok! Mivel moziban alig-alig forgalmazzák a rövidfilmeket, manapság az internet és a fesztiválok a legjobb terep arra, hogy a közönséghez ezek a filmek eljussanak.

A legszerencsésebb alkotásokra pedig ráharaphat a szakma és indul a világkörüli fesztiválokon való bemutatkozás.

Sorozatunkban először egy fekete-fehér filmet mutatunk 2008-ból, Schwechtje Mihály Hideg berek című 16 perces alkotását. A rövidfilm az Új Budapest Filmstudióban készült és az akkori Filmszemlén megosztott első helyet kapott.

Két hajléktalan kisfiú a mindennapi megélhetésért küzd, az autópálya mellől gyűjtögetnek össze minden hasznosítható szemetet. Ezeket árulják az út mentén. Ebben a nyomorban csak úgy lehet életben maradni, ha nem hibáznak. Robi, a kisebbik kölyök azonban hibázik.

És pár, az említett világkörüli bemutatkozásról:

2010 - Clermont-Ferrand Rövidfilm Fesztivál (versenyben)

2010 - Drezda Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (versenyben)

2010 - Madrid La Boca del Lobo

2010 - Manchester Kinofilm (versenyben)

2010 - Pontenure Concorto (versenyben)

2010 - Revine Lago Filmfesztivál (versenyben)

2010 - San Miguel de Allende Expresión en Corto (versenyben)

2010 - Soria Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (versenyben)

2010 - Telluride Filmfesztivál

2009 - Aix-en-Provence Festival Tous Courts (versenyben)

2009 - Budapest Magyar Filmszemle (versenyben)

2009 - Genf Festival Tous Ecrans (versenyben)

2009 - Marosvásárhely AlterNative (versenyben)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.