Töröcskei törvényeket sértett, de ez a kormányt nem érdekelte: belenyomták 3 millárdunkat

PÉNZ
2014 december 16., 09:10
comments 138

Saját és felesége cégeinek adott hitelt Töröcskei István az általa vezetett és birtokolt, a közelmúltban csődbe ment Széchenyi Bankból – írja a hvg.hu egy kiszivárgott jegybanki jelentésre hivatkozva. A hitelintézetekről szóló törvény ezt értelemszerűen tiltja.

A következő, Töröcskei-érdekeltség cégek kaptak Széchenyi Bankos hitelt:

  • Pannergy Nyrt.,
  • Florénus Zrt.,
  • Platinium Zrt.

(Emellett a bank szervezettségével is sok gond volt, például nem működött normális feladatmegosztás és helyettesítés sem. Voltak adatok, amiket Excel táblákban tároltak, mint egy zugkáfetében. Korábban kiderült, hogy a bank agresszív növekedésében nem csak az állami tőkeinjekció, hanem az MNB-s Növekedési Hitelprogram is szerepet játszott.)

A törvénysértések már akkor megtörténtek, amikor az állam tavaly nyáron

3 milliárd forint közpénzt beletolt

az agresszívan terjeszkedő bankba (amely az év elején még azzal híresült el, hogy a nála százszor nagyobb magyarországi Raiffeisent akarta felvásárolni).

A kormány válasza:

a bank nem adott teljes körű felvilágosítást, sőt információkat hallgatott el.

Ezért utólag nem szálltak volna bele a bankba. Meg tudom érteni, hiszen annak épp a múlt héten kezdődött meg a felszámolása. A betétesek 7,5 milliárd forintja veszett oda.

A kormánnyal korábban jól láthatóan remek viszonyt ápoló Töröcskei azt mondta a hvg.hunak, hogy bár próbált beszélni Matolcsyval, az nem fogadta őt. Egyébként azt is elmondta, hogy amikor elvállalta az Államadósság Kezelő Központ vezetését, kötött egy szóbeli megállapodást a "kormány vezetésével" (vélhetően Orbán Viktorra célzott), aminek része lett volna egy tízéves hitel, amit a kormány adott volna a bankjának. De nem kapta meg.

Egy mai háttérbeszélgetésen arról beszélt Töröcskei (aki, bár beadta lemondását, még mindig az ÁKK vezetője), hogy "nem is volt olyan rossz a kockázatekezelés" és "nem szerencsés, ha azt keressük, hogy ki volt a hibás" (Portfolio.hu).

A Széchenyi Bank egyébként ugyanúgy a "vidék bankja" kívánt lenni, mint most a takarékszövetekezetek és a Magyar Posta az FHB befolyása alatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.