Putyin: Láncra akarják verni a medvét

külföld
2014 december 18., 10:07
comments 243
photo_camera AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

„Hány orosz milicistát küldött Ukrajnába?” – kérdezte egy ukrán újságíró Vlagyimir Putyintól az orosz elnök évértékelő sajtótájékoztatóján. Az újságíró pólóján a „dill” felirat volt, ami egy pejoratív jelző, amit az oroszok használnak az ukránokra.

Putyin erre először is azt válaszolta, hogy

„akárhogy is nézzük, Ukrajnában februárban puccs volt”.

De nem kerülte ki a kérdést. Azt mondta, hogy

azok az oroszok, akik Ukrajnában háborúznak, nem zsoldosok, mert "nem kapnak pénzt". A kelet-ukrajnai harcokat büntetőakcióként jellemezte, amit az ukrán kormány kezdeményezett saját polgárai ellen.

Azt állította, hogy Oroszország diplomáciai eszközökkel igyekszik helyreállítani Ukrajna egységét, és azt is, hogy az orosz gazdaság most „nem a Krím árát fizeti meg”, csak hogy pár perccel később ugyanerről azt mondja, hogy az orosz gazdaság problémái 25-30 százalékban a szankciókból adódnak.

UPDATE 11:53: Az ukrán téma többször is előjött, ezért Putyinnak volt alkalma azt állítani, hogy Janukovics azért bukott meg, mert nem volt hajlandó erővel fellépni a tüntetők ellen.

Ezután zavaros gyanúsítgatásba kezdett, állítván, hogy oroszország partnerei terroristákat támogatnak a Kaukázusban. „Akármit teszünk, ők ellenünk vannak” - mondta. Azt is, hogy

„megpróbálják láncra verni a medvét”.

Pedig szerinte Oroszország csak a szuverenitása védelmében lép fel - vagyis ezért szállja meg szomszédos országok területeit. Ezt aztán úgy magyarázta, hogy "ha Ukrajna meg akarja őrizni területi egységét, tiszteletben kell tartania a területén élőket". (Via RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.