Óriási győzelmet arattak az ISIS felett az iraki kurdok

külföld
2014 december 19., 07:35
comments 230

Eddigi legnagyobb győzelmüket ünneplik az Iraki Kurd Autonóm Régió pesmerga harcosai az Iszlám Állam fegyveresei fölött. Sikerült ugyanis áttörniük az ISIS ostromzárát a Szindzsár-hegyen lévő jazidi falvak körül. Ezzel lehetőség nyílik a jazidik kimenekítésére is. A jazidi szekta kiirtása komoly célja volt az Iszlám Államnak Irakban, ők ugyanis nem tudják elképzelni, hogy jövendőbeli államukban a zoroasztriánus hithez kapcsolódó jazidi-hit követői éljenek.

A 8000 kurd pesmerga támadását az amerikai haderő nagyszabású légicsapásokkal segítette. Az Iszlám Állam fegyveresei nyugat felé, Szíriába vagy Moszul felé menekültek, és az amerikai és iraki tájékoztatók szerint a szervezet több magas rangú vezetője is meghalt a harcokban. Az ISIS ellen harcoló koalíció több komoly áttörést is elért az utóbbi napokban, a térségben több falut is visszafoglaltak, és megöltek több mint 80 ISIS-tagot.

A hadművelet végső célpontja, Szindzsár város elfoglalása még mindig messze van, de az előrenyomulás ezt követően várhatóan gyorsabb lesz. Szindzsár mellett még Moszul és Tal Afar is az Iszlám Állam fegyvereseinek kezén van. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.