Áder nem írta alá a plázastop meghosszabbítását és a kötelező nyereség előírását

gazdaság
2014 december 19., 15:24
comments 332

Korábban tévesen számoltunk be a napi.hu híre alapján arról, hogy a köztársasági elnök nem írta a lá a vasárnapi boltbezárásról szóló törvényt. Valójában Áder János nem emelt kifogást a vasárnapi boltbezárások ellen. Két másik kiskereskedelemmel kapcsolatos törvényt nem írt alá az elnök.

Megfontolásra visszaküldte pénteken Áder János a parlamentnek azt a törvényt, ami bezárásra ítéli azokat az üzletláncokat, amelyek két egymást követő évben veszteségesek, és legalább 50 milliárd forint éves nettó árbevételük van. Ezzel a kormány a külföldi tulajdonban lévő hipermarketeket kívánta rendszabályozni, mert azzal vádolták őket, hogy mesterségesen tartják alacsonyan az árakat, hogy kicsinálják a kisebb boltokat, és ezért elviselték a veszteséget is. A nagy áruházláncok azonban azt mondták, hogy ők az új befektetéseik, fejlesztéseik miatt veszteségesek.

Áder a törvényt azért nem írta alá, mert szerinte az EU-s törvényeket sértené ez a szabályozás. Korábban több nagy áruházlánc jelezte, hogy a törvény miatt visszafogják beruházásaikat, kevesebb embert alkalmaznak majd.

A másik törvény, amelyet Áder visszaküldött, a plázastop meghosszabbítására vonatkozik. E törvény alapján aki 400 négyzetméternél nagyobb üzletet akar nyitni, annak ehhez előzetes engedélyt kell beszereznie. Áder szerint a plázastop meghosszabbításának szabályai nem megfelelőek. Nem határozták meg a mérlegelés szempontjait, és a döntést hozó testület működési keretei sem megfelelőek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.