Épül a világ legnagyobb ár-apály erőműve

Elektromos energia
2014 december 20., 08:52

Skócia északkeleti csücskében, Caithness megye partjainál, egészen pontosan a Ness of Quoys nevű orom alatt zöld utat kapott a világ eddigi legnagyobb árapályerőmű-projektje. (Az árapályerőművet tényleg egy szóba kell írni, megnéztem.) A 398 megawattos telep kivitelezője az ausztrál gyökerű, tizenkét éve létrehozott Atlantis Resources - elég bizarr név, még jó, hogy nem Titanic. A telepítési munkák januárban indulnak, az átadást 2016-ra tervezik, a projekt költségvetése mintegy hetvenmillió font (28 milliárd forint).

Az árapályerőmű olyan lesz, mint egy szélturbina-park. A tengerfenékre süllyesztett állványokon pörgő turbinákat a víz áramlása hajtja meg, A projekt során 269 turbinát telepítenek, valahogy így fog kinézni az egész:

Egy-egy turbina méretének elképzeléséhez segít ez a kép, az Atlantis AR-sorozatú generátoráról:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.