Óriásit dörgött az ég

időjárás
2014 december 20., 18:51
comments 307

Ez itt a Nagy 2014-es Együttdörgés mementója

szupervihar clk

Ma (szombat) este háromnegyed nyolc után többször is óriásit dörgött az ég Budapest felett. Mintha atomháború lenne vagy vadászgépek szántanák fel a légteret, olyan hangos volt, és annyira hirtelen jött, hogy az emberek az ablakot nyitogatták, hogy mi történt.

A szerkesztőség falai is beleremegtek. Sarkadi kollégánál az ablak is rezgett, a kutya félelmében bepisilt. Botos kolléga pedig épp Sári kutyát, az agarat sétáltatta, akit teljesen hidegen hagyott a jelenség. Tbg kolléga kutyája pedig bekéredzkedett, majd eszébe jutott, hogy kint hagyta a kaját, és kikéredzkedett. Kasnyik kolléga azt jelentette, hogy a Rákóczi téren beindult(!) egy autó(!!) riasztója(!!!).

Like, ha te is hallottad, megosztás, ha láttad is a villámlást! Lájk! Megosztás! Facebook!!!

Aki lefotózta a dörgést, küldje be a megirom@444.hu-ra. Győrben készült egy videó a villámlásról, itt látható.

Az idokep.hu szerint jön a hidegfront nyugatról, de az oldal a nagy érdeklődés miatt haldoklik. A villámradar ezt mutatta az előbb:

villám

És még nincs vége, hölgyeim és uraim, a radarfelvételek szerint jön még, és talán még hangosabb is lesz:

radar vihar para

A met.hu figyelmeztető előrejelzése vasárnap éjfélig így szól:

A hajnali órákig néhol kialakulhat zivatar jégdarával. A szombat késő esti, éjféli óráktól a Dunántúl északnyugati felében kialakulhatnak viharos (60-75 km/h) széllökések északnyugati irányból. Vasárnap várhatóan a déli órákig a Dunántúlon és a középső országrészben helyenként viharos (60-80 km/h) széllökések valószínűek, a Dunántúl északi, északnyugati részén vasárnap délelőtt akár egy-egy 80-90 km/h-s széllökés sem zárható ki.

A mennydörgés egyébként a levegő hirtelen kitágulásakor keletkezik, amit a villám miatt fellépő extrém hőmérséklet-növekedés okoz. A levegő a hangsebesség feletti sebességgel tágul ki, és áttörve a hanghatárt egy tömörített levegőmolekulákból álló lökéshullámot hoz létre, ami hangsebességgel terjed, és hangos dörejként válik hallhatóvá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.