Karácsony este gyónt meg az NSA

Tbg
külföld
2014 december 26., 12:41
comments 9

Nemcsak Orbán Viktor időzít karácsonyra, ha kerülni akarja a kínos reakciókat, visszhangokat: bevett szokás a nagypolitikában, hogy a bilit akkor kell borítani, amikor mindenki bekábul a mákonyos bejglitől. így tett az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA is.

Konkrétan december 24-én este tette közzé azt a dokumentumtömeget, amely az elmúlt két év félrement lehallhgatási akcióiról szóló, az NSA által készített beszámolókat tartalmazza.

Az ünnepek miatt az amerikai média is csak lassan kezdi feldolgozni az anyagot, az mindenesetre kiderül belőlük, hogy az NSA - bár eddig határozottan tagadta - valóban nemcsak metaadatokat gyűjtött állampolgárairól, hanem valódi adatokat: emaileket, telefonbeszélgetéseket rögzített.

Edward Snowden 1,5 éve robbantott botrányt azzal, hogy kiszivárogtatta, az NSA szinte gátlástalanul loggol mindenféle adatot az állampolgárokról, telefonhívásokat, emaileket stb.

A most nyilvánosságra hozott anyagok ezt támasztják alá, sőt azt is, hogy ennél többről volt szó. Amikor egyébként az ügynökség realizálta, hogy valakit indokolatlanul hallgatnak le - volt egy ügynök, aki a saját feleségének telefonja után érdeklődött - akkor az érintett ügynököt elővették, a szerzett adatokat - ha hinni lehet az NSA-nak, letörölték.

Még biztosan lesznek még érdekességek, nagyon sok anyagról van ugyanis szó, bár minden név, és egyéb részlet ki van takarva.

A Daily Dot egyébként azt írja, az NSA nemcsak a publikálás időzítésével próbálja meg elsunnyogni a dolgot, hanem azzal is, hogy nem közölték, miért hozták nyilvánosságra az adatokat: erre az ameriai információszabadságról szóló törvény  kötelezte őket, miután az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) kérelmezte az adatok nyilvánosságra hozását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.