Korrupcióról beszélt, és József Attilától idézett a váci püspök

Tbg
vallás
2014 december 26., 10:16
comments 285

Szókimondó, nem hívőknek is érdekfeszítő szentbeszédet mondott Beer Miklós váci püspök szenteste. A beszédet közvetítette ugyan az M1, de csak most került fel mindannyiunk közmédiájára, a YouTube-ra.

Ha csak egy szentbeszédet akarsz meghallgatni karácsonykor, ez legyen az.

Beer természetesen Jézussal kezd, akiről azt mondja, ő vállalta fel az egyetemes szolidaritást, azt, hogy senki sem helyezheti magát a másik elé, csak mert jobb helyen, vagy szebb időben született. Beszél továbbá arról is, hogy

Nem véletlenül játszunk itt az északi féltekén ezzel az éjszakai ünnepléssel.

Ezzel arra utalt, hogy karácsonykor kezdenek el hosszabbodni a nappalok, jön a világosság. Azaz minden nyomorúság, ami az az ember életében van, eltűnik, ha megtaláljuk a fényt, a világosságot.

És mit ért sötétség alatt? Amely elzárja egymástól az embereket: az irigység, a gonoszság, a pártviszály, a háborúskodás, a gyanakvás, a korrupció, a hamisság, a hazugság, a politikia fondorlat.

És sajnos úgy érezzük, hogy igaza van József Attilának: Fondorlatos félelem igazgat oly sokszor.

- folytatta Beer (Az eredetiben nem "fondorlatos", hanem "fortélyos" van), majd kifejtette, hogy ahhoz, hogy kikerüljünk a sötétségből, tenni kell érte. Hinni kell abban, hogy meg lehet változtatni a dolgokat, és bátor hittel kell az önkéntes önzetlenség krisztusi útján elindulni.

Ki tilthatja meg nekünk, hogy önként és szabadon felkaruljuk egymást?

A püspök ezért arra kérte az összegyűlteket, hogy ne csak karácsonykor de egész évben jótékonykodjanak, ne parancsra, hanem önként. Mindenki válasszon magának egy szegény családot, akin egész évben segít.

Beer végül sokat beszélt és idézett Ferenc pápától, aki szintén a szabad, bátor hitre buzdította a híveket szentbeszédében, majd Bátor karácsonyt kívánt mindenkinek.

Ahogy az egyik kolléga fogalmazott: "Beer a mi Ferenc pápánk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.