Hat hónap alatt kétezer emberrel végzett az ISIS Szíriában

külföld
2014 december 28., 15:13

Az Egyesült Királyságban működő szíriai jogvédő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights adatai szerint az Iszlám Állam fegyveresei hat hónap alatt a szíriai területeiken összesen 1878 embert öltek meg. Az áldozatok közül 1175 fő civil volt, a többiek fegyverrel harcoltak a terrorszervezet ellen. A civil áldozatok között biztosan volt 8 nő és négy gyerek is.

A meggyilkolt civilek többsége, 930 fő ugyanannak a szíriai törzsnek, az al-Saitatnak voltak a tagjai, ez a törzs augusztusban szállt szembe az ISIS-szel, mikor a szervezet elfoglalt két olajmezőt, amit korábban a törzs működtetett.

Az Iszlám Állam június óta egyre nagyobb területeket szerzett meg Szíriában és Irakban. Lendületüket csak az a széleskörű nemzetközi összefogás törte meg, melynek keretében az Egyesült Államok az iraki kurdokat támogatva bombázza a szervezet iraki és szíriai állásait, de Irán is lényegi segítséget nyújt a szunnita szervezet elleni harcban.

A Syrian Observatory for Human Rights szerint az ISIS a saját tagjai közül is megölt 120 embert, ők többségükben külföldi harcosok voltak, akik a háború alatt megpróbáltak hazatérni.

Az ISIS fegyveresei Irakban valószínűleg több embert öltek meg, mint Szíriában, de arra vonatkozó pontos adat egyelőre nem áll rendelkezésre. A szíriai adatok is ellenőrizhetetlenek,  Syrian Observatory for Human Rights munkatársai állításuk szerint szíriai forrásokból dolgoznak, de rajtuk kívül nincs más szervezet, ami ilyen pontosságú adatokat tudna megszerezni a háborús övezetből. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.