Ítéletidő akadályozza a mentést a lángoló görög kompon

külföld
2014 december 28., 17:48
comments 62

Vasárnap reggel gyulladt ki a Görögországból az olaszországi Anconába tartó Norman Atlantic nevű komphajó. A hajótest belsejében kitört tüzet a viharos szél és a háborgó tenger miatt azóta sem sikerült eloltani, és az utasok mentése is nagyon nehézkes.

Az AP szerint egy ember már egészen biztosan meghalt, őt és egy sebesültet helikopterrel szállítottak egy dél-olasz kórházba.

A hajó 478 (más forrásom szerint 466) utasának kimenekítéséért nemzetközi mentőakció indult, de a térségbe érkező hajók többsége a rossz idő miatt képtelen megközelíteni a kompot, amit a szél jelenleg is az albán partok felé sodor. A mentőhajók kört formáltak az égő komp körül, így igyekeznek tompítani a hajó körüli hullámokat, hogy az utasok át tudjanak szállni a mentőcsónakokba.

Az olasz hatóságok egész nap arról beszéltek, hogy a mentés folyamatos, de az olasz és görög tévé- és rádiócsatornák műsoraiban telefonon megszólaló utasok szerint drámai a helyzet, nincs áram és senki nem koordinálja a mentést. Az utasokat a fedélzetre menekítették, itt viszont semmi nem védi őket az esőtől, a széltől és a hidegtől. Egy utas szerint a hajószerkezet egyre forróbb, az emberek fáznak és nehezen lélegeznek a füst miatt.

Az utasok többsége olasz állampolgár, de albánok, törökök, görögök, franciák, németek, belgák és svájciak is vannak a hajón.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter azt mondta, hogy a mentés éjjel is folytatódni fog. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.