Héten belül két mecsetet gyújtottak fel Svédországban

külföld
2014 december 29., 16:00
comments 192

A rendőrség különleges egységei indítottak hajtóvadászatot a gyújtogatók után.

A mostani támadások egy nagyon feszült politikai időszakban történtek, a héten egyeztek meg a mérsékelt pártok arról, hogy maradhat a kisebbségi kormányzás az országban, ezzel elérve, hogy az egyre erősödő szélsőjobboldaliakat kiszorítsák a hatalom közeléből.

Hétfő reggel a déli Eslöv városában gyújtottak fel egy mecsetet. Karácsony estéjén pedig Eskilstunában, akkor öt ember meg is sérült a támadásban.

A balközép koalíció szombaton állapodott meg a jobbközép pártokkal, hogy maradhat a kisebbségi kormányzás, és nem lesznek előrehozott választások márciusban. A lépésre azért volt szükség, mert komoly esélye lett volna, hogy előrehozott választáson a Svéd Demokraták nevű bevándorlóellenes, szélsőjobboldali párt jól szerepelne. Ez a párt hozta össze a jelenlegi politikai krízist is, amikor elérték, hogy ne menjen át a költségvetés terve.

A párt vezetői hasonlították már az iszlamizmust a nácizmushoz,és céljuk, hogy a menedékkérők számát 90 százalékkal visszaszorítsák. De a párt tagjainak akad problémája a zsidókkal is, megjegyzéseik miatt tiltakozott már a svéd zsidó közösség vezetősége is.

A Svéd Demokraták szeptemberre 13 százalékos támogatottsággal a harmadik legnépszerűbb párt voltak az országban, a költségvetés megakasztása pedig a mérések szerint 18 százalékra vitte fel a pártot.

Ugyanakkor a svédek többsége a közvélemény-kutatások szerint üdvözölte a két oldal hétvégi megállapodását, ebben a jó öreg hagyomány, a pártok közötti kormányzás felelevenítését látják. Régebben gyakoriak voltak a hasonló lépések az országban. Kaptak viszont kritikát is, az ország vezető gazdasági lapja szerint a választások elhalasztásával a pártok a tűzzel játszanak, és megsértették a választókat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.