Dolgok, amik máshogy lesznek 2015-től

január 1.
2015 január 01., 06:12
comments 81

Kivételesen kezdjük a mi változik január elsejétől összeállítást azzal, ami nem lesz január elsejétől:

  • Kellemes, tavaszias idő. Hajnalban ugyanis bőven mínusz tíz alatt lesz a hőmérséklet, de hétvégére javulhat a helyzet
  • A KDNP nagy-nagy dobása, politikai életműve, a vasárnapi családi nap bevezetése nem januártól kezdődik, a boltok csak március 15-től lesznek zárva vasárnaponként.
  • Netadó. Az erről szóló nemzeti konzultációról nem tudunk semmit.
  • Nem lesz negyven százalékos különadója az RTL Klubnak, merthogy az már ötven százalékos lesz. Mehet tovább a kormányellenes híradó.
  • Szocális temetés. Ez lenne az a megoldás, ahol a hozzátartozók maguk áshatnák ki a sírgödröt. Állítólag 2016-ban futnak majd neki..
  • A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal december 31-ével megszűnik, ahogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is.
  • Elsején nem lesz tüntetés, de másodikán már igen.

Ami már lesz, de még csak úgy félig:

  • Fizetősek lesznek már az autópályák bevezető szakaszai és az M0-s autóút, de a büntetések még megúszhatók, ha február végéig az érintett szakaszra éves matricát vesz az, aki nem ezzel kezdi az évet.
  • Elindul az EKÁER, vagyis az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, a kormány csodafegyvere az áfacsalások ellen. Minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. Elég nagy ellenállás fogadta az óriási plusz adminisztrációs terhek és a kapkodó bevezetése miatt. Végül a NAV bejelentett, hogy egy hónapos türelmi időt ad, januárban már ellenőriznek, de még nem büntetnek.
  • Hatályba lép a közétkeztetésről szóló rendelet, amelynek célja, hogy menzákon csökkentsék a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztást. Van benne változatossági mutató, hogy ne mindig ugyanaz kerüljön a gyerekek tányérjára, előírják, hányszor legyen a menüben friss zöldség, gyümölcs, tejtermék. Már szeptembertől életbe akarták léptetni, de januárra tolták, és még így is csak augusztus 31-étől szankciónálják majd azokat, akik nem tartják be az előírásokat. Bővebben itt.

És ami változik:

Drágább röviditalok

Egy igazán rossz hír a vodka- és whiskeykedvelőknek. A netadó elvitte a figyelmet arról, hogy bizonyos alkoholos italokat milyen durván drágít a kormány. Az egészségügyi termékadó ugyan nem vonatkozik a sörre, a borra és a pezsgőre, és megkegyelmeztek a gyümölcspárlatoknak (pálinka) és azokat a likőröknek is, amikben nincs adalékanyag, de legalább hétféle gyógynövényt tartalmaznak (Unicum, Jager, Becherovka). Az ezen a körön kívül eső párlatok és likőrök ára viszont durván emelkedni fog. Bővebben ennek a cikknek a végén.

Az adómentes pálinkafőzés vége

Uniós nyomásra elbukik az otthoni pálinkafőzés szabadságharca. Nem lesz adómentes az otthoni és a bérpálinkafőzés, de továbbra is elég jutányos áron lehet saját célra készíteni az italt, amire jól csúszik a Fehérvári huszárok. Az önkormányzat felé évi ezer forintos átalányadóval letudható az otthoni főzés adója, bérfőzésnél 800 forintot kell fizetni literenként.

Szigorúbb KRESZ-teszt

Nehezebb lesz levizsgázni KRESZ-ből. A nagyon régóta használt kérdéseket lecserélik, több is lesz belőlük, az újak itt láthatók.

Emelkedő nyugdíjak

1,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a rokkantsági járadék havi összege január 1-jétől 33 930 forintra változik, és emelkedik a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék is. Ez utóbbit 56-osok kaphatják, különböző feltételekkel, 1996 óta.

Drágább lesz a letelepedés megvásárlása

A letelepedési államkötvény minimális összege 250 ezer euró helyett 300 ezer euró lesz. Ez az, amiért EU-n kívüli állampolgárok megvásárolják a szabad mozgás lehetőségét a schengeni övezetben. 2013 nyarán kezdték árulni, az első félévben 430, idén 2213 ilyen államkötvényt adtak el.

Itt van a házassági adókedvezmény

Jelentősen átalakul a nem pénzben adott juttatások adózása. A munkáltató béren kívüli juttatásokat (például Erzsébet-utalvány, helyi bérlet) 500 ezer forint helyett csak évi 200 ezer forintig adhat a jelenlegi 35,7 százalékos közteher mellett, az e feletti rész terhelése 51,17 százalék lesz. Ugyanakkor SZÉP-kártya formájában a 200 ezer forintos keretösszeg felett is megmarad az alacsonyabb adóterhelés évi 450 ezer forintig.

A 2014. december 31. után kötendő házasságoknál a párok együttesen havi 31 250 forinttal csökkenthetik adóalapjukat - elegendő az egyik félnek első házasnak lenni -, ami havi 5000 forint adómegtakarítást jelent számukra. Az első házasok adóalap-kedvezményét a házasságkötés hónapját követő hónaptól 24 hónapig, de legfeljebb a gyermekek után járó családi adóalap-kedvezményre való jogosultság hónapjáig lehet érvényesíteni. (MTI)

Rezsicsökkentés az orvosoknak

Januártól a háziorvosi praxisok havonta plusz 130 ezer forintot kapnak a rendelők fenntartásához. Ez a havi bevétel 13-15 százalékának megfelelő pluszforrás.

Nyelvpolitikai küzdelem a segély ellen

Átnevezik a terhességi gyermekágyi segélyt várandóssági és csecsemőgondozási díjra. Balog Zoltán miniszter szerint ez része a "nyelvpolitikai küzdelemnek" , aminek a célja, hogy a közgondolkodás családbaráttá váljék.

Három hét helyett kettő

A jelenleg 21 napos átlagos ügyintézési időt 15 napra csökkentik január elsejétől az államigazgatásban – ígérte Lázár János.

Jövedelemarányosan lesz adható banki kölcsön

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében vezetette be a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (JTM) és a hitelfedezeti mutatót (HFM) a Magyar Nemzeti Bank. Az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket. Januártól fix árfolyamon számítják ki a törlesztőrészleteket is.

Az Artisjus jó híre 1.

5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.

Az Artisjus jó híre 2.

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által a szerzőknek, előadóknak és kiadóknak, na jó, az Artisjusnak fizetett zenei jogdíjak. Az Artisjus arra számít, hogy a jogdíjcsökkenés és az egyéb kedvezmények miatt több vendéglátóhelyen szól majd a zene, „ez a várakozások szerint közép- vagy hosszabb távon képes lehet ellensúlyozni a díjcsökkentés hatását, a több helyen szóló zene pedig több elégedett vendéghez, és így sikeresebb vendéglátóiparhoz vezethet”.

SMS-ben szólnak, ha per van

Az Országos Bírósági Hivatal új szolgáltatása lesz a telefonra kapott értesítés a tárgyalás időpontjáról. És a megállíthatatlan 21. századosodásban indítanak egy online szolgáltatást is, amelyen meg lehet nézni, hogy az adott bíróságon – a korábbi évek statisztikai tapasztalatai alapján – az egyes ügytípusokat a bíróság átlagosan mennyi idő alatt intézi el.

Rossz lesz autóbontónak lenni

Eddig elég laza volt a papírmunka autóbontóéknál, de ennek vége. Mostantól minden egyes kibontott alkatrészt le kell majd papírozni, de még azt is, hogy a közlekedésre alkalmas-e az alkatrész.

Egyre több szelektív hulladékért jön a kukás

A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékból is minél többet a háztól kell elszállítania a szolgáltatónak a hulladéktörvény január 1-jétől hatályos módosítása szerint.

Online felszámolási árverések

Már itt is van az Elektronikus Értékesítési Rendszer. Ennek lényege, hogy felteszik az internetre a felszámolási eljárásoknál az árverési hirdetményeket és értékesítési pályázatokat, és itt megy majd a licit is.  A jelszavak: nyilvánosabb, átláthatóbb és ellenőrizhetőbb + több bevétel.

Elindulnak a kínzások elleni razziák

Megkezdi működését a kínzás és más embertelen bánásmóddal szembeni nemzeti megelőző mechanizmus. A szép nevű program lényege, hogy az ombudsmani hivatal munkatársai bármikor megjelenhetnek fogvatartási helyeken, amelyekbe a büntetés-végrehajtási és rendészeti intézményeken túl minden olyan hely beletartozik, ahol valamilyen hatóság utasítása alapján tartózkodnak ellátottak, betegek. Ilyenek például a katonai, rendőrségi fogdák, szociális és egészségügyi intézmények egyes részlegei.

A sárga csekk a 21. század szülötte lesz

Januártól QR-kódok lesznek a sárga csekkeken, így okostelefonnal néhány gombnyomással lehet majd rendezni a számlákat – jelentette be a Posta.

Könnyebb lesz uniós pénzhez jutni

Az uniós pályázatokon bevezetik a biztosítékmentességet, vagyis „biztosíték nyújtása nélkül juthat támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és nem minősül köztartozónak”.

Olyan szigorú hőtechnikai előírások jönnek, hogy a szigetelt fal adja a másikat

Az épületek hőszigetelésére vonatkozó előírások szigorodnak, amennyiben az építés vagy a felújítás közpénzből – uniós vagy pedig magyar költségvetési támogatásból – finanszírozott. A belügyminiszter rendelete szerint a határoló falak hőszigetelése 48, a lapos tetőké 32, a padlóké pedig 40 százalékkal emelkedik. Az MTI azt írja, hogy az új előírások szigorúak, a homlokzati falakra előírt hőszigetelés például – egyelőre – másfélszerese a szlovákiainak és közel háromszorosa a romániainak. A szigorítást azonban egy uniós tagállam sem kerülheti el.

Valami lesz a tanárok bérével is

Miután azt leválasztották a minimálbérről. Számítások szerint ezzel bruttó 5-10 ezer forintot buknak, a kormány szerint lesz pénz a béremelésükre. Mindenesetre már most, december végén átutalták a januárban esedékes fizetésüket.

Hallásszűrés a csecsemőknek

Egy új kormányrendelet alapján 2015-től lesz pénz minden újszülött objektív hallásszűrésére. Nem teljesen világos, hogy már január elsejétől-e, de ezzel nagyon korán megállapítható és időben kezelhető lesz a siketség vagy a nagyothallás.

Újra küldünk gázt Ukrajnába

Ezt a Földgázszállító Zrt. jelentette be. Azt is hozzátették, hogy a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon. A Földgázszállító szeptember 25-én jelentette be, hogy megszakította a gázszállítást Ukrajna felé.

Emelkedik a minimálbér

101 500 forintról 105 ezer forintra.

Debrecenben engedélyezik az új plázákat

Lejárt a 2012-ben életbe lépett hároméves plázaépítési (értsd 300 négyzetméternél nagyobb üzlet) moratórium, de elfogadtak egy új jogszabályt. Eszerint a korábbi 300 négyzetméteres limit már 400 méter. E fölött az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell megszerezni az építkezéshez.

Új innovációs törvényt is köszönhetünk január elsejétől

Ami eddig volt:  Országos Tudományos Alapprogramok Iroda és a Nemzeti Innovációs Hivatal. Az lesz: ezek összeolvadásával Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az új hivatalhoz kerül minden központi kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati forrás, valamennyi nemzetközi tudományos intézményben és tudományos programban való részvétel koordinálása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.