Kína megfogadta, hogy mától nem gyűjti be a kivégzett rabok szerveit

Egészségügy
2015 január 01., 18:46
comments 44

Eddig hivatalosan sosem ismerték el, de most, hogy be akarják szüntetni, gyakorlatilag bevallották, hogy eddig tényleg begyűjtötték a kivégzettek belső szerveit Kínában. A kínai egészségügyi miniszter helyettese még december elején jelentette be, hogy január 1-én fel fognak hagyni ezzel a soha be nem ismert gyakorlattal.

A gond csak az, hogy Kínában valamiért iszonyatosan kevesen adományoznak önkéntesen szerveket: 100 ezerből mindössze 0,6-an ajánlják fel szerveiket az egészségügyi rendszernek, ami kirívóan alacsony szám. Ezért hivatalosan 300 ezren vannak az átültetési várólistákon, és a feketepiacon hatalmas értéke van a szerveknek.

Ezért most sokan – köztük a Human Rights Watch szakértői – attól tartanak, hogy csak még tarthatatlanabbá fog válni a helyzet: még szűkösebb lesz a szervkínálat, és még drágábbak lesznek az illegálisan zsákmányolt szervek a feketepiacon.

(ABC / Hszinhua.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.