Újra fegyverkeznek a lengyel partizánok

Tbg
hadsereg
2015 január 02., 12:25
comments 241

Hosszabb cikket közöl az Economist Lengyelország legkomolyabb paramilitáris szervezetéről, a Strzelecről.

Az orosz hadsereg ukrajnai aggressziója óta Lengyelország még komolyabban veszi keleti határainak védelmét, amelynek fontos alkotóelemei lehetnek a Honi Hadsereg (Krajowa Armija) mintájára szerveződő félkatonai szervezetek.

Ez nem valamiféle Magyar Gárda jellegű ostoros-szittya, romákat rémisztgető őrület, hanem kifejezetten honvédő háborúra készülő szervezet, amelynek kiképzése és ellátása a neves előd, a Krajowa Armija mintájára történne. Ez a partizánhadsereg a második világháborúban, a náci csapatok ellen a legnagyobb ellenállást fejtette ki.

1944-ben a varsói felkelésben két hónapig tartották magukat a nácikkal szemben, ám októberben a Vörös Hadsereg segítségének hiányában végül megsemmisültek.

Hogy mennyire komolyan veszik a lengyelek az orosz hadsereg fenyegetését, jól mutatja, hogy új honvédelmi terv készült Lengyelországban, amely többek között az ötezer fős tagságot számláló Strzelec számára is juttat a hadsereg részéről uniformist, illetve kiképzést.

Azzal egyébként a lengyel vezetés is tisztában van, hogy egy fullos orosz támadást esélyük sincs kivédeni, jórészt elavult szovjet eszközeik vannak nekik is. Ezért sokkal inkább fókuszálnak a helyi, területi védelem megerősítésére, mintsem olyan távoli missziókra, mint Irak vagy Afganisztán, mondta el a Casimir Pulask Alapítvány vezetője, Zbigniew Pisarski lapnak.

Az új honvédelmi tervnek a Krajowa Armija mellett kevésbé egzotikus, de annál hatásosabbnak tűnő céljai is vannak: a következő húsz évben 30 milliárd dollárt költenének fejlesztésre, védelmi rakétarendszerre, járművek beszerzésére: a GDP-arányos honvédelmi kiadást 2%-ra növelnék (most 1,95%), ami a NATO-tagok között az egyik legnagyobb vállalás.

Részletek, egyebek az Economistban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.