Tíz dolog, amitől kikészítő az új útdíjrendszer

Tbg
közlekedés
2015 január 05., 17:57
comments 252

1.) Nem is jó a megyére a megyei matrica

russian-dash-cam9

Veszel egy megyei éves matricát, mégsem használhatod az egész megyében. A megyehatárokat érintő szakaszokon már a másik megyei matricára is szükség van.

2.) Nem működik, mégis téged büntetnek

1378319067_2129512942

Bár a rendszer még nem állt fel, hogy matricát vegyen az ember, mégis büntetnek érne, ha nincs. (Nem büntetésnek hívják, de pénzbe kerül.)

3.) Ott is szopsz, ahol megveheted

0pw2Afs

Ahol lehetne venni, ott is csak a szopatás megy: az online vásárlás lerohad, két nagy benzinkútlánc (OMV, Lukoil) nem árul matricát, máshol sorok állnak, SMS-ben még nem vehető meg a megyei matrica.

4.) Szimpla útonállás

russia-dashboard-cam-tank-drives-across-road-snow-1359329911C

Olyan autópályaszakaszokat, autóutakat tettek fizetőssé, amelyek nem vezetnek sehonnan, sehova, sokszor nem is a gyorsforgalmi úthálózat részei. Ilyen szakaszokért pénzt kérni nem kormányok, útonállók szoktak. (4-es út, M8-as, M9-es híd, röszkei, hegyeshalmi átkelő.)

5.) Dupla hídvám

russia-dash-cam-hanging-on-window-dragged-13908679134

Az M8-as és az M9-es hídra két megyei matricát is kell venni. Ha kisvállalkozóként közlekedsz (D2), akkor máris fele annyit fizethetsz ki egy darab híd használatáért, mintha vettél volna egy országos éves matricát, pedig még csak átkeltélt a Dunán.

6.) Nem is olcsóbb

anigif_enhanced-buzz-27378-1369072118-4

Hiába harsogja a közmédia, keveseknek éri meg jobban az új rendszer. Meglepő is lenne, hiszen a kormány többletbevételt vár az új matricáktól. Megyékre és nem autópályákra lehet venni az új éves matricát, amiből se havi, se heti nincs.

7.) Szennyezi a környezetet

tumblr_n0s894xuAu1sn8ziso1_400

Az új matricarendszer épp arra terelik az autóst, ahol semmi keresnivalója nem lenne: a forgalomcsillapítást szolgáló elkerülő utak helyett a kertek alá, a belvárosokba, a kertes övezetekbe.

8.) Veszélyesebbé teszi a közlekedés

WSoyzjD

Lásd 7.

9.) Csak egy újabb adóprés

o2rugtkcawtcfcodrzbi

Idén csak 5000 forint, de ki tudja, mi lesz jövőre, vagy 2019-ben? Minden új adóformáról egy dolog biztosan elmondható: ha a kormány bénázik, és nincs máshonnan bevétele, emelget kicsit az adókon. Mi a garancia arra, hogy az ötzer forintból nem lesz 7500?

10.) Borzalmas tájékoztatás

8CXe47y

Még miniszterek is összezavarodtak a kormány által közzétett új útdíjtérképeket látva. Arról nem is beszélve, hogy napokig találgathatták az adófizetők, hogy a narancssárgával jelölt szakaszok pontosan mit jelentenek, Hende Csabáról nem is beszélve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.