A kormány újévi üzenete: úgyis megbaszlak

gazdaság
2015 január 06., 10:44
comments 788

Olyan ártatlanul kezdődött az egész, hogy már akkor lehetett sejteni, hogy baj lesz belőle. Úgy kezdődött, hogy Magyarország kormánya kitalálta: ezentúl ne lehessen vasárnap (vásárnapon) vásárolni. 

Az ötlet a KDNP-s Harrach Pétertől származik, és az eredeti indoklás mintha az lett volna, hogy a családok vasárnap együtt legyenek, és ne a plázákban sorakozzanak akciós kolbászért ahelyett, hogy mondjuk templomba mennének, ahogy az vasárnap (vásárnapon) illik.

A Fidesznek kapóra jött a kereszténydemokrata ideológiába csomagolt ötlet, hiszen az új, családbarát rendelkezés a nagy külföldi áruházláncok megleckéztetésére is kiválóan alkalmas, főleg, ha ügyesen szövegezik meg a vonatkozó rendeletet. Mondjuk úgy, hogy vasár- és ünnepnapokon T betűvel kezdődő és ESCO-ra végződő cégek nem nyithatnak ki. 

Igen ám, de a boltok vasárnapi bezárása nem biztos, hogy elég. Nem 1478-at írunk, hanem 2015-öt: a kereskedelmi forgalom jelentős, sőt egyre jelentősebb része az interneten zajlik, úgy, hogy az ember kattintásos módszerrel megrendeli a kívánt árut, a kereskedő pedig elküldi neki. Mint közismert, ez a rendszer világszerte vasár- és ünnepnap-agnosztikus. Tim Berners-Lee ugyanis 1989-ben úgy alkotta meg a számítógépes világhálót, hogy a nagy sietségben elfelejtette letiltani a vasárnapot, ezért kattintani bármikor lehet. Azt pedig a kereskedő és a küldönc (postás, DHL, FedEx, pizzafutár) dönti el, hogy ő hajlandó-e vasárnap is felkerekedni, és kiszállítani az akciós kolbászt.

Erre az apró ellentmondásra hívta fel az Index a gazdasági minisztérium figyelmét, amikor megkérdezte az illetékeseket, hogy akkor most mi lesz a vasárnapi házhoz szállítással, mert hogy a netes rendeléssel megkerülhető lenne az egész, és értelmét vesztené a rendelet.. A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza:

„Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.”

Parádés húzás. Az eredeti családvédelmi indoklás ezzel hivatalosan is romba dőlt: ha valaki otthon családilag rendel, akkor elvben ugye nem sérül a szent vasárnap, és a család összebújva, szeretetben várja az akciós kolbászt. De hiába várja, az nem jöhet, mert törvény tiltja. És mivel gyanítható, hogy pizzát, szusit és hamburgert ezentúl is lehet kiszállítani vasárnap (bár ez az NGM válaszából egyáltalán nem tűnik biztosnak), az most már teljesen nyilvánvaló, hogy a vasárnapi házhoz szállítás betiltása kizárólag a Magyarországon működő multik ellen irányul. Rendelni lehet, de megkapni, amit megrendeltem, azt nem.

Csakhogy maradt még egy apró hiba a rendszerben: ha akciós kolbászt nem is, úgynevezett digitális javakat – zenét, filmet, könyvet, játékot, szoftvert, webszájtot, domainnevet, újságcikket, stock fotót, repülőjegyet – továbbra is lehet vasárnap vásárolni az interneten, ráadásul a legnagyobb, legrohadékabb multiktól: Apple, Google, Amazon, Valve, Reuters, AFP, Microsoft, Electronic Arts, Random House, Ubisoft, és WizzAir, hogy csak a legrohadékabbakat említsük.

És amit ők árulnak naponta milliárdos tételben, azt nem kell házhoz szállítani. Lehet, hogy Harrach Péter és az NGM nem is sejti, de a tescós 990 forintos dvd-k kora lassan véget ért, sőt manapság olyan is előfordul, hogy a Ben Hur percek alatt házhoz szállítódik egy varázsmadzagon, a Haydn-összes pedig csak úgy lerepül a levegőből, rá a telefonra. Vásárlás révén. Igen, vasárnap is.

Úgyhogy a mostani állás szerint a mocskos Tesco feldughatja magának az akciós kolbászát, miközben a még mocskosabb Apple, Google, Amazon, Valve, Reuters, AFP, Microsoft, Electronic Arts, Random House, Ubisoft, és WizzAir vidáman gazdagodik. A mi pénzünkön. Vasárnap.

Félreértés ne essék, a kormányt a következetességéért csak dicséret illeti, hiszen amekkora hülyeséget talált ki, annyira konzekvensen ragaszkodik hozzá. És ahol rés támad a rendszeren, ott azonnal rámegy duct tape-pel úgy, hogy azt az Autópálya-díjfizetési Főhatóság Elkúrtrendszer-buherálási Albizottsága is megirigyelhetné.

De amíg be nem tiltják a vasárnapi internetezést, szart sem ér az egész. Úgyhogy hajrá, még csak január eleje van, hosszú az év, akad tennivaló bőven.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.