Vérengzés egy francia szatirikus lap szerkesztőségében: 12 halott

Tbg
Média
2015 január 07., 11:42
comments 1434

Vérfürdővé változott a Charlie Hebdo nevű francia szatirikus kéthetilap párizsi szerkesztősége, miután ismeretlenek sorozatlövő fegyverekkel tüzet nyitottak a munkatársakra.

photo_camera A támadásban meghalt négy karikatúrista: Georges Wolinski, Jean Cabut (Cabu), Charb és Tignous. AFP PHOTO

A párizsi ügyészség hivatlaosnak tűnő közlése szerint három fegyveres hatolt be az újság szerkesztőségébe, a lövöldözésbe 12-en haltak meg, köztük két rendőr. Páran súlyosan megsérültek.

A lap számos közéleti kérdésben nyilatkozott meg polgárpukkasztó módon. Legutóbb al-Bagdadiról, az ISIS vezetőjéről publikáltak karikatúrát, melyet twitterükön is reklámoztak.

Profin csinálták

Egy szemtanú arról számolt be, két fekete maszkos fegyverest látott bemenni a Párizs XI. kerületében található épületbe kalasnyikovokkal, majd lövéseket hallott. Az ügyészség szerint a harmadik férfinál rakétavető volt. Az iroda a Nicolas Appert utcában van.

Az ismeretlenek még az utcán is lövöldöztek, majd elmenekültek, keresik őket. Egy autót hátrahagytak, amit tűzszerészek vizsgálnak (kép). Meneküléshez egy másik autót loptak. Összesen négyen voltak, egy sofőr, három fegyveres.

photo_camera A Libération francia nyelvű grafikája: 1.) A támadás 11:30-kor érte a Charlie Hebdo szerkesztőségét. 2.) Menekülés közben tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, majd észak felé hajtottak tovább. 3.) Porte de Pantin-nél elgázoltak egy gyalogost.

A lap éppen szerkesztőségi ülést tartott, ezért nagyon sok munkatárs volt bent a szerkesztőségben.

A férfiak a dzsihadista harcosok tipikus öltözékét viselték, feketa gyakorlót viseltek bézs színű övvel, hevederrel, lábukon katonai bakancs volt, golyóálló mellényt viseltek.

Egy videófelvételen hallani, ahogy azt üvöltik, hogy "Allah, akbar!", az AFP rendőrségi forrásból úgy tudja, lövöldözés közben azt kiabálták: "Megbosszuljuk a prófétát!". A 20minutes.fr azt írja, az egyik dolgozónak azt mondták a támadók: "Mond meg a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida műve volt!" Kitünően beszéltek franciául.

A twitteren feltűnt egy fotó is, amin a két elkövető látszik:

photo_camera AFP PHOTO / ANNE GELBARD

A lövöldözésről több felvétel is készült, ezeket ebbe a posztba gyűjtjük. Figyelem, felkavaró videók!

A France24 szerint a belügyminiszter a legnagyobb terrorkészültségi szintet rendelte el. A véres merényletet Francois Hollande elnök barbár cselekedetnek, és terrormerényletnek nevezte. Ilyen súlyos merényletet ötven éve nem követtek el Franciaországban.

Az iskoláknak megtiltották, hogy diákjaikat külső helyszínekre vigyék, így lemondták az összes tanulmányi kirándulást. Más francia sajtótermékek szerkesztőségét is rendőrök őrzik, ezen a képen a Libération irodája látható.

A halottak között van a lap négy rajzolója, többek között a Charb művésznéven ismert karikaturista, aki 2013 óta rajta volt az al-Kaida fekete listáján. Cabu, Mohamad proféta egyik lerajzolója szintén halott.

Ennek az lehet az oka, hogy az elkövetők célzottan (is) mentek bizonyos személyekre a szerkesztőségből, legalábbis a Libération azt írja, a terroristák konkrétan megkértek valakit a szerkesztőségben, hogy bizonyos munkatársakhoz vezesse oda őket. Az akció mintegy öt percig tartott.

A BBC azt írja, az elkövetők előbb a második emeletre, a newsroomba mentek, és ott kezdtek el lövöldözni.

Jean Charles Brisard francia biztonsági szakértő a BBC-nek azt mondta, nagyon szervezettnek tűnik az első információk alapján a támadás: az elkövetők kiképzett katonáknak látszanak, golyóálló mellényt viseltek, jól időzítették a merényletet.

Ennek némileg ellentmond, hogy a két támadó eleinte nem találta meg a Charlie Hebdo szerkesztőségét, egy másik, kisebb szerkesztőségbe kopogtattak be az épületen belül először, derül ki az ott dolgozó francia újságíró twitteréből.

Nem ez volt az első

2011 novemberében már merényletet követtek el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen, akkor felgyújtották az épületet. A támadás néhány órával azelőtt történt, hogy a lap legfrissebb száma, amely Mohamed profétával foglalkozott, kikerült volna az újságosstandokra.

2006-ban azzal keltettek feltűnést, hogy a újraközölték azokat a karikatúrákat, amiket egy dán lap jelentetett meg, és nemzetközi tüntetéshullámost indított útjára. A francia lapot francia muszlimuk beperelték, de a párizsi bíróság a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága mellet érvelt, a keresetet elutasították.

A szerkesztőség azóta elköltözött, a mostani támadás már egy rendőrökkel is őrzött épületben történt.

A Twitteren #JeSuisCharlie (CharlieVagyok) taggel indult szolidatirási hullám, a Facebookon is indult egy oldal hasonló célból.

A Mohamed-karikatúrája miatt az iszlám világ egy jelentős részében közgyűlölet tárgyává váló dán rajzoló (a Jyllands-Posten munkatársa), közben twitterén azt írta, reméli a mérsékelt muszlimok elítélik a párizsi vérengzést.

A Reuters közben azt írta, a dán Jyllands-Postennél a párizsi események hatására fokozták a biztonsági protokollt.

***

Képek:

photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE DUPEYRAT
photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE DUPEYRAT

terror_parizs

photo_camera AFP PHOTO/FRED DUFOUR
photo_camera AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
photo_camera AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
photo_camera AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET
photo_camera AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.