Mi történt a Charlie Hebdo szerkesztőségének épületében?

külföld
2015 január 08., 14:44
comments 296

A Le Monde hosszú cikkben vette kronológiai sorba, hogy hogyan történt a tegnapi terrortámadás Párizs 11. kerületében a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen.

A gyilkos testvérpár, a Kouachi fivérek először rossz címre, a hatos számú épülethez mentek. Oda egy éppen a munkáját végző postásnőt megfenyegetve jutottak be. Túszul ejtettek a postás elé érkező irodai alkalmazottat is, és megkérdezték tőlük, hogy hol van a szerkesztőség. Egyszer vagy kétszer a levegőbe is lőttek, a kérdést nyomatékosítandó. Mikor rájöttek a tévedésükre, akkor életben hagyták a túszokat és gyorsan két épülettel arébb, a 10-es számhoz siettek.

photo_camera AFP PHOTO / ANNE GELBARD

Bejutottak az épületbe, de nem találták meg a szerkesztőséget.

Az épületben ugyanis - egy pár évvel ezelőtti támadás miatt - sehol sem volt kiírva, hogy pontosan hol is található a Charlie Hebdo.

A Kouachi fivérek két karbantartótól akarták megtudni, hogy hol van a szerkesztőség. Amikor nem válaszoltak a kérdéseikre, akkor agyonlőtték az egyiküket, a 42 éves Frédéric Boisseaut. Ekkor érkezett a helyszínre az óvódából a gyerekét elhozó Corinne Rey, a Coco művésznéven dolgozó ifjú karikaturista. Őt kényszerítették a támadók, hogy a szerkesztőséghez vezesse őket, de a nő először a harmadik emeletre vitte a terroristákat.

A gyilkosok a harmadikon felfogták, hogy nem jó helyen járnak, és egy arra járó nőtől - miután fegyvert fogtak rá - megtudták, hogy le kell menniük egy szintet. Coconak sem volt már választása, a kezdeti időhúzás után elvezette a testvérpárt a szerkesztőséghez, és megadta a kódot a bejárathoz.

A tárgyalóban, egy nagy asztal körül üldögéltek egy értekezleten az újságírók.

Charb? kérdezte az egyik gyilkos, és agyonlőtte a szerkesztő-rajzolót.

photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE DUPEYRAT

Utána sorban kivégezték a karikaturistákat és a szerkesztőség többi tagját. Amikor Sigolene Vinsonon - aki kolumnistaként dolgozik a Charlie Hebdonak - volt a sor, akkor neki megkegyelmeztek:

"Téged nem ölünk meg, mert nem ölünk nőket, de te a Koránt fogod olvasni."

Majd egyből utána agyonlőttek egy másik nőt, Elsa Cayat-t. A két férfi kirohant az épületből, tűzharcba keveredtek a kiérkező rendőrökkel, agyonlőtték a földön fekvő Ahmed Merabet rendőrt és harmadik társukkal együtt elhajtottak. Azóta is keresik őket.

A terrortámadás áldozatainak listája:

  • Charb – (Stephane Charbonnier) 47, karikaturista, a Charlie Hebdo kiadója
  • Cabu – (Jean Cabut) 76, a lap vezető karikaturistája
  • Georges Wolinski – 80, az 1960-as évek óta karikaturistaként dolgozott
  • Tignous – (Bernard Verlhac) 57, karikaturista
  • Bernard Maris – 68, közgazdász, a Charlie Hebdo publicistája
  • Honoré – (Philippe Honoré) 73, a karikaturista, aki a lap által utoljára twittelt rajzot készítette
  • Michel Renaud – volt újságíró, aki csak meglátogatta a Charlie Hebdo szerkesztőségét
  • Mustapha Ourrad – a lap olvasószerkesztője
  • Elsa Cayat – publicista, elemző
  • Frederic Boisseau – karbantartó
  • Franck Brinsolaro – 49, a Charb biztonságáért felelő rendőr
  • Ahmed Merabet – 42, Párizs 11. kerületi kapitányságának rendőre

(via cink.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.