Kétezer gyereket, nőt és öreget gyilkolhatott le a Boko Haram

Tbg
Terrorizmus
2015 január 09., 21:05
comments 242

Azt hittem, vége lesz mára a brutális híreknek, de sajnos az AP kiadta ezt:

Megszámlálhatlanul sok civil halottja lehet a Boko Haram nevű, afrikai dszihadista szervezet legújabb akciójának: Nigéria Csáddal közös határához közel támadtak a szélsőséges fegyveresek egy Baga nevű településre.

photo_camera A Boko Haram szedai hadműveletei (Grafika: AFP)

Innen nem messze a bozótosban több száz, "megszámlálhatatlanul sok", egyes becslések szerint kétezer holttestet találtak az összecsapás után.

Az Amnesty International nevű nemzetközi szervezet szerint ez volt a Boko Haram eddigi legdurvább mészárlása.

Az áldozatok túlnyomó része nő, gyerek és idős ember, akik nem tudtak olyan gyorsan elrohanni a beözönlő fegyveresek elől.

A kormány szóvivője, Mike Omeri ismertette az előzményeket: Bagában szerdán foglaltak el egy katonai támaszpontot a lázadók.

A nigériai hadsereg rakétatámadással válaszolt, ennek ellenére, a vidéken működő, gyengén felfegyverzett, főként helyi civilekből álló ellenálók egyik vezetője az AP-nek azt mondta, iszonyatos mészárlást rendeztek a Boko Haram tagjai.

Az Amnesty International kétezerre becsülte a halottak számát, és ha igazuk van, akkor ez messze a legvéresebb támadása a terrorista szervezetnek. Tavaly Maiduguriban 600 emberrel végeztek, ez volt eddig a csúcs.

A Csád, Kamerun és Nigéria határvidékén működő Boko Haram, amely az Iszlám Államhoz hasonlóan önálló államot akar létrehozni az elmúlt öt évben mintegy tízezer emberrel végzett, és milliónyit tett földönfutóvá.

A környékbeli menekülttáborokban egyre több a családjától elszakított gyerek, akik a rengeteg rajtaütésben keveredtek el, majd menekültek meg.

Yolában, Adamawa tartomány fővárosában öt tábor működik, már száznegyven árván maradt gyerekre vigyáznak. Sokan látták, ahogy szüleiket megölik, vagy még most sem tudják, élnek-e vagy meghaltak. (AP)

photo_camera A Boko Haram harcosa egy tavaly októberi videóból (AFP)
photo_camera Baga városa egy tavalyelőtti rajtaütés után. (AFP PHOTO / STR)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.