Lövöldözés és túszszedés történik Párizstól északkeletre

Terrorizmus
2015 január 09., 07:44
comments 1114
  • A Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert lemészárló Kouachi-fivérek Párizstól keletre sarokba szorultak, bekerítették őket.
  • Valószínűleg túszt is ejtettek, mártírként akarnak meghalni.
  • Közben felvették a kapcsolatot a párizsi zsidónegyedben túszokat ejtő társukkal, Coulibalyval.

Elég durván eszkalálódott a hajsza a terroristák után, akiket a legfrissebb hírek szerint egy tússzal – vagy többel – együtt sarokba szorítottak a rendőrök egy párizsi elővárosban, egészen közel a legnagyobb párizsi reptérhez. Most tárgyalni próbálnak a rendőrök telefonon.

photo_camera Térkép a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlás és az azt követő hajszához.

Yves Albarello francia képviselő elmondta: felvették a kapcsolatot a terroristákkal, akik kijelentették, "mártírként szeretnének meghalni". Két órával ezt követően, fél kettő körül viszont azt mondta a belügyminisztérium szóvivője, hogy "a prioritás az, hogy kapcsolatba lépjenek" a túszejtő gyilkosokkal.

Közben hivatalosan is megerősítették: a terroristák nincsenek egyedül. A Montrouge-i csütörtök reggeli rendőrgyilkosság is kapcsolatba hozható a terrorista testvérpárral, az elkövető ugyanis ugyanahhoz a dzsihádista csoporthoz tartozik, mint a karikaturistákat mészárlók.

Az AFP szerint autós üldözés után bekerítették a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet elkövetésével gyanúsítható Kouachi testvéreket, itt, Dammartin-en-Goele-ban. A kisvárost teljesen lezárták, és rendőrök ezrei lepték el.

A terroristák ma reggel zsákmányoltak egy szürke Peugeot-t, és túszt is szedtek, de azt még nem tudni, hogy hányat. A francia RTL szerint egy túszt hurcolnak magukkal, de egy francia illetékes szerint lehet, hogy több túszuk is van. A Reuters meg nem erősített hírei szerint a reggeli autós üldözés közben lövöldöztek, egy ember meghalt és legalább tizen megsebesültek. A Le Parisien viszont éppen duplaennyi halálos áldozatról és sérültről ír (két halott, legalább húsz sérült).

Később a hatóságok cáfolták, hogy lettek volna új halálesetek, de az biztos a helyszíni beszámolók alapján, hogy kemény tűzpárbaj volt a rendőrök és a menekülő fegyveresek között. A belügyminisztérium közben megerősítette, hogy a terroristák lövöldöztek az N2 autópálya lehajtóját útzár alá helyező rendőrökkel, de akkor nem sérült meg senki, viszont sikeresen továbbhaladtak.

A BBC és a Le Monde szerint most egy építőipari cég irodáiba vetették be magukat a terroristák túszukkal vagy túszaikkal együtt, a párizsi előváros külterületén. Az AFP szerint viszont egy CTD nevű fénymásoló-nyomtató üzletbe menekültek be. A Figaro szerint a rendőrök már tárgyalnak a túszszedő terroristákkal. Mindenesetre ebbe az ipari parkba menekülhettek a túszokkal együtt:

A túszdráma közel van a legnagyobb párizsi reptérhez, a Roissy-Charles-de-Gaulle-hoz (mindössze öt kilométer a távolság), ahol ezért átmenetileg két kifutópályát le is zártak. A legfrissebb hírek szerint viszont teljes kapacitással üzemel a reptér. Az Air France két gépe nem szállhatott le.

Nem könnyíti meg a sajtó munkáját, hogy a rendőrség sok információt nem erősít meg, viszont látni is alig lehet az eső és a köd miatt. A Sky közvetítését itt követheti:

A francia rendőrök több helikopterrel érkeztek a helyszínre:

De az autópályákon is rengeteg helyszínre igyekvő rendőrautóról számoltak be:

Sőt, tankot is láttak a környéken:

A Kouachi testvérpár a szerdai lövöldözés után lopott autókkal menekült Párizstól északra. Szerda éjjel már nagy erőkkel keresték őket, de az első forró nyomról csütörtök délben érkezett hír.

Egy szürke, rendszám nélküli Renault Clioval érkeztek egy Villers-Cotteret melletti benzinkúthoz, ahol ételt és benzint próbáltak lopni. Ezután elterjedt, hogy nagy sebességgel újra Párizs felé vették az irányt, a főváros bekötő útjait le is zárták egy időre.

Késő este a RAID és GIGN különleges egységek a Villers-Cotteret melletti erdőben keresték a két támadót, illetve a környékbeli falukat vizsgálták át házról-házra. Ez után kerültek elő újra péntek reggel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.