Most őt hajszolja Franciaország

külföld
2015 január 10., 16:50

Fegyveres és veszélyes, jellemezték a francia rendőrök Hayat Boumeddiene-t, a párizsi kóser szupermarketben több túszát kivégző Amedy Coulibaly nejét. Korábban azt feltételezték róla, hogy ő is részt vett a túszszedésben, de most már azt gondolják, hogy már előtte elmenekülhetett Párizsból.

Boumeddiene-ről viszonylag keveset tudnak. 1988-ban született Villiers-sur-Marne-ban, algériai bevándorlók gyermekeként. Négy testvére van. Anyja 1994-ben halt meg. Anyjuk halála után apjuk nehezen bírkózott meg a család fenntartásával - legidősebb testvére külön költözött, legfiatalabb testvére nevelőotthonba került.

Boumeddiene - aki azért változtatta meg vezetéknevét, hogy franciásabban hangozzék - pénztárosként helyezkedett el. Így ismerte meg Coulibalyt is, akire aztán négy évet várt, amikor a férfit fegyveres rablás miatt börtönre ítélték.

2009 nyarán házasodtak össze, de csak egyházi esküvőjük volt, amit a francia állam nem ismert el.

Ekkor még egyikük se volt fanatikus iszlámista, sőt. Boumeddiene-ről bikinis fotók is készültek, férjéről pedig azt mondta, hogy "nem igazán vallásos" és "szeret mókázni". Azt is mondta, hogy Coulibaly egy második feleséget is keresett magának.

Idővel egyre vallásosabb lett, pénztárosi állását például azért vesztette el, mert csak és kizárólag hikabban nikabban*, vagyis a nőket tetőtöl talpig borító hagyományos öltözetben lett volna hajlandó dolgozni.

Apjával egy éve békült ki, mielőtt mekkai zarándoklatra indult volna. A család egyik barátja szerint a férfit, akit tegnap a rendőrök is kihallgattak, sokkolták a történtek.

A nyomozók megvizsgálták Boumeddiene híváslistáit. Ezekből kiderült, hogy

2014-ben több mint ötszázszor beszélt Chérif Kouachi nejével, Izzana Hamyddal.

Kouachi és fivére mészárolták le a Charlie Hebdo karikaturistáit és újságíróit. A híváslista így újabb bizonyíték arra, hogy a két - illetve a francia rendőrnő Coulibalynak tulajdonított csütörtöki meggyilkolásával együtt három - támadás elkövetői szoros kapcsolatban álltak és összehangoltan cselekedhettek. (Via The Telegraph)

*JAVÍTÁS: sikerült összevonnom egybe két női öltözetet, a hidzsábot a nikabbal. Elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.