Ingyenes jogsegélyt ajánl a holokauszttagadó Kuruc.infónak a TASZ

bűnügy
2015 január 15., 14:44
comments 610

Tegnap meghozott első fokú határozatában a bíróság elrendelte egy, a kuruc.infón 2013-ban megjelent holokauszttagadó cikk hozzáférhetetlenné tételét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyaránt vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát, ezért ingyenes jogsegélyt ajánl fel a kuruc.info szerzőjének, illetve felelős szerkesztőjének - áll a szervezet közleményében.

A TASZ meg is indokolja az elsőre furcsán hangzó segítségét. Két indoka van.

A szervezet szerint az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas. "A történelemhamisítás elleni hatékony küzdelem kulcsa a múlt őszinte feldolgozását szolgáló emlékezet- és oktatáspolitika, illetve a népirtások áldozatai melletti állami elköteleződés, nem pedig a büntetőjog" - írják.

Az internetes tartalmak blokkolása egy erős, és bizonyos esetek - például a pedofil tartalmak - kivételével aránytalan szóláskorlátozó eszközt ad az állam kezébe a neki vagy akár a többségnek nem tetsző vélemények elhallgattatására.

Mindezek miatt ingyenes jogsegélyt kínálnak a kuruc.info szóban forgó cikkét jegyző szerzőnek, illetve a felelős szerkesztőnek.

Mivel a noenáci lap titokban működik, szerzői álnéven írnak, arra is felhívja a TASZ a figyelmet, hogy az ügyvédei az ügyvédi titoktartás mellett kínálnak jogi segítséget az érintetteknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.