Izrael megbénítaná a Nemzetközi Büntetőbíróságot, mielőtt az nyomozni kezdene a zsidó állam háborús bűnei után

külföld
2015 január 18., 08:39
comments 625

Izrael ismét egy rendkívül elegáns külpolitikai lépésre szánta el magát: lobbizni kezd a szövetségeseinél, hogy azok többé ne finanszírozzák a Nemzetközi Büntetőbíróság működését.

Ez a bíróság népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszióval vádolt személyekkel szemben folytat eljárást. Ez azért különleges jogkör, mert a nemzetközi jognak a Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-es megalakulása előtt hagyományosan nem volt személyekre is kiterjedő hatálya, a nemzetközi jog alanyai csak államok lehettek.

A bíróság joghatósága nem is terjed ki az egész világra, csak arra a 122 államra, amelyik önként úgy döntött, hogy a bíróság tagjává válik.

Éppen ezért a Nemzetközi Büntetőbíróság nem járhat el amerikai, orosz, kínai, indiai vagy izraeli ügyekben, ezek az államok ugyanis nem tagjai a szervezetnek.

Mahmúd Abbász plaesztin elnök azonban nemrég kezdeményezte Palesztina felvételét a bíróság tagjai közé, és a tagság várhatóan 2015 áprilisától teljessé is válik. Így pedig a bíróság vizsgálhatja a 2014 júniusában kitörő izraeli-palesztin konfliktusban elkövetett bűnöket is.

Az izraeli hadsereg és a Hamász gázai fegyveresei között kialakult konfliktusban több mint 2100 palesztin és 70 izraeli halt meg.

A bíróság ügyészei pénteken azt mondták, hogy fognak is vizsgálódni, méghozzá

„teljesen függetlenül és pártatlanul”.

Az izraeli kormány válaszlépése pedig az, hogy

lobbizni kezdenek a szövetségeseiknél, hogy azok ne finanszírozzák többé a bíróság működését.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tagállamai a gazdasági teljesítményükkel arányos hozzájárulást fizetnek a bíróság kasszájába, így Izraelnek az is elég, ha a legnagyobb befizetőket meggyőzi. Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter eddig Németországot, Ausztráliát és Kanadát nevesítette, mint olyan államokat, ahol lobbiznak majd.

„Követelni fogjuk kanadai, ausztrál és német barátainktól, hogy egyszerűen ne finanszírozzák tovább a bíróságot. Ez a szerv senkit nem képvisel, csak egy politikai testület. Jó pár olyan állam van még – ez ügyben már telefonáltam is néhányat –, akik szintén úgy gondolják, hogy nem indokolt a büntetőbíróság létezése.”

- nyilatkozta a külügyminiszter.

A Reuters izraeli forrásai szerint Lieberman felveti a kérdést közelgő kanadai látogatásán, ezen kívül a bíróság egyik legnagyobb támogatójának számító Németországot már meg is keresték. Hasonló kérdéssel fordulnak majd a hamarosan Jeruzsálembe látogató Abe Sindzó japán miniszterelnökhöz, hiszen Japán fizeti a legtöbbet a Büntetőbíróság kasszájába.

A Hamász eközben üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság eljárását, a szervezet vezető azt mondták, hajlandóak együttműködni a szervezettel. (Reuters)

Persze Izraelnek attól még így sem kell tartania, hogy bármelyik vezetőjét felelősségre vonja a bíróság, hiszen a zsidó állam továbbra sem tagja a szervezetnek, állampolgárai szabadon dönthetnek úgy, hogy nem mennek el a bíróság üléseire akkor sem, ha beidézik őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.