Eltűnhet a Föld színéről a betegség, amitől 80 centi hosszú fonálféreg nő ki az ember bőre alatt

Egészségügy
2015 január 20., 20:04
comments 107

Még 1980-ban jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy sikerült az emberiség történetének egyik legpusztítóbb vírusát, a fekete himlőt végleg felszámolniuk. Ez hatalmas siker volt, kellett hozzá egy globális kampány, védőoltásokkal, összehangolt megfigyelésekkel, és kellett hozzá az is, hogy egy nem igazán mutálódó, csak emberről emberre tejredő vírusról volt szó, amit nem volt lehetetlen elkeríteni. Mindenesetre hatalmas közegészségügyi sikertörténet volt, ehhez foghatót azóta sem sikerült nagyon húzni.

Hamarosan viszont egy újabb betegség tűnhet el a bolygónkról. Ami bár kevésbé híres, de szintén nagy pusztítást tud végezni: a guineaféreg okozta megbetegedés,  a dracunculiasis. A fertőzést akkor kaphatja el az ember, ha a Dracunculus medinensis nevű fonalféreg petéivel fertőzött vizet fogyasztott vagy abban fürdött. A petéket a vízibolha terjeszti, terjesztését ezért az is elősegítheti, ha valaki olyan vízzel érintkezik, amit állatok is fogyasztottak. A lárvák az ember szervezetébe jutva a szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd pedig az akár 80-100 centiméteresre is megnövő féreg a bőrön át kirágja magát, hatalmas fájdalmat okozva. A féreg fertőzése nem halálos, de hónapokra legyengítheti az embereket.

photo_camera (LOUISE GUBB / CARTER CENTER / AFP)

Ismert anekdota, hogy az amerikai elnök, Jimmy Carter 1980-ban maga nézte végig, ahogy Ghána egyik falvában egy nő mellkasából egy féreg rágta ki magát. Ezek után a Carter Center komoly erőfeszítésekbe kezdett, hogy felszámolja a guineaféreg-fertőzéseket. Több egészségügyi szervezettel összefogva pedig sikerre jutottak. Míg 1986-ban több mint 3,5 millió regisztrált megbetegedés volt ismert világszerte, összesen 24 ezer faluban 21 afrikai és ázsiai országban, addigra mostanra ez a szám drasztikusan csökkent.

Három évtizednyi kemény munkának köszönhetően ma mindössze 126 ismert esetről tudni. Ezt a Carter Center kiállításán jelentették be, ami a 'Visszaszámlálás Nulláig: a Betegségek Legyőzése' címet kapta. Mostanra ráadásul mindössze 30 afrikai faluról tudni négy afrikai országban, ahol még előfordul a fertőzés. Ha ez a tendencia folytatódik, a dracunculiasis lehet ez első parazita útján terjedő megbetegedés, amit sikerül felszámolni a bolygónkon. És szintén az első olyan betegség lehet, ami védőoltás vagy gyógyszer nélkül irtottak ki.

Ugyanis ilyesmi nem létezik a kór ellen. Viszont mégis viszonylag könnyű volt vele felvenni a harcot, mert csak egyetlen úton terjed, így csak felvilágosító kampányokra volt szükség az érintett településeken, illetve olcsón beszerezhető és cserélhető szűrőkre és víztisztítókra, hogy senki ne fogyasszon tisztán olyan vizet, amivel korábban állat is érintkezett. Szintén működött, hogy minden bejelentett eset után száz dollárt fizettek az alapítványok, amivel sikerült elérni, hogy olyanok is a hatóságokhoz forduljanak, akik korábban nem feltétlenül tették volna ezt.

A betegség megsemmisítése most már abszolút kézzel fogható távolságba került, de még azért bőven akadtak feladatok, főleg mivel az érintett települések konfliktusokkal terhelt területeken terülnek el. (via Carter Center, IFuckingLoveScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.