Itt az a nyolcvan ember, akinek annyi pénze van, mint az emberiség felének együttvéve

gazdaság
2015 január 20., 09:01
comments 315

A brit Oxfam jelentéséről mi is írtunk hétfőn. A globális egyenlőtlenségek növekedésére figyelmeztető brit szervezet arra jutott, hogy míg 2009-ben még a világ vagyonának 44 százaléka, tavaly már a 48 százaléka volt a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában. Ha ez a folyamat folytatódik, 2016-ra az 1 százaléké lesz a Föld több mint fele

Viszont az egy százalékon belül is van egy réteg, a szupergazdagok kasztja. 80 ember tartozik ide, akinek együtt több pénze van, mint az emberiség legszegényebb felének együttvéve. Négy éve még 388 milliárdos vagyona kellett ahhoz, hogy kitegyék a világ szegényebb felének vagyonát. Ráadásul ez a 80 ember a válsággal is csak jól járt, vagyonuk nomális értéke duplájára nőtt 2008 óta. Az Oxfam a Credit Suisse és a Forbes listáiból dolgozott.

photo_camera EMMANUEL DUNAND / AFP

És akkor a lista. Amiről 35 ember amerikai állampolgár, összesen 941 milliárd dolláros vagyonnal. A második helyen Németország és Oroszország holtversenyben, 7-7 szupermilliárdossal. A vagyonok eredete sokféle lehet, vannak akik kereskedelemből jöttek (14 ember), vannak akik energiaforrásokra építve jutottak idáig (11), a pénzügyi szektort is 11 ember képviseli, tízen pedig a tech-IT világból érkeztek.

A 80-ból 50 ember különféle eszközökkel, de élete során érte el ezt a vagyont, 11 ember van, aki azért lehet a listán, mert beleszületett mindebbe, 19 ember pedig nagyobb vagyont örökölt ugyan, de aztán azt növelnie kellett, hogy ráférjen a listára.

Ők nyolcvanan gazdagabbak együtt, mint a világ legszegényebb 3,6 milliárd embere (via FiveThirtyEight):

És ahogy már a tavalyi jelentés után is írtuk: azt az Oxfam sem állítja, hogy az egyenlőtlenség önmagában rossz dolog, enélkül ugyanis nincs növekedés, sem motiváció a munkára és az innovációra. Viszont ez a szélsőséges állapot egyszerűen százmilliókat rekeszt ki abból, hogy részesüljenek a gazdasági növekedésből. Minderről többet például a balos szupersztár Thomas Piketty munkásságából lehet megtudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.