Szívatja Magyarország washingtoni nagykövetjelöltjét az amerikai külügy

POLITIKA
2015 január 20., 09:28
comments 310

Még az elsőt sem kapta meg a nagyköveti megbízás betöltéséhez szükséges okiratok közül Szemerkényi Réka az Egyesült Államok külügyminisztériumától. A Népszabadság értesüléseit egy kormánytag is megerősítette:

a washingtoni külügyminisztérium nem adta ki az ún. elfogadó okiratot, az agrément-t.

Ezt jellemzően már a nagykövetek hivatalos jelölése előtt meg szokták adni, Colleen Bell például már 2013 őszén, első szenátusi meghallgatása előtt megkapta. A diplomáciai gyakorlatban az országok kölcsönösen ugyanannyi idő alatt szokták megadni egymásnak az agrément-t.

photo_camera Szemerkényi Rékát fogadja II. János Pál pápa

Ennek hiányában Szemerkényi nem tudja elfoglalni hivatalát, így Magyarország egy ideig még washingtoni nagykövet nélkül maradhat - miközben az új amerikai nagykövet, a hétfőn Magyarországra érkezett Colleen Bell akár már szerdán átadhatja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

Azt, hogy az amerikaiak nem adják meg az agrément-t, csak és kizárólag nem túl cizellált üzenetként lehet értelmezni, ami egyben jól jelzi a magyar-amerikai viszony jelenlegi állását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.