Orbán Viktor megmondja a tutit

politika
2015 január 23., 16:33

Ha az ilyen csípőből odamondogatás típusú kommunikáció lenne a sikeres politika alapköve, akkor kevés olyan jó hely lenne a világon, mint Magyarország.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben beszélt újságírók előtt, miután végre sikerült elengednie Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kezét.

Magyarországnak nincs főnöke, értem?!?

Ez volt az egyik nagyon fontos dolog, ami Orbán el akart mondani. Nyilván Brüsszelben többen azt hitték, hogy ők Magyarország főnökei, pedig nem is.

Szóval ezt MTI szerint a miniszterelnök ezt mondta:

"Húsz éve dolgozom azon, hogy mindenkinek elmondjam, újra és újra nyugodtan, hogy mi, amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor szövetségeseket választottunk, és nem főnököt. Magyarországnak nincs főnöke."

De volt szó másról is

"Nem szeretem a sumákolós külpolitikát"

- ezt is Orbán Viktor mondta. Önök is tudják, hogy ha a miniszterelnök valamit nem szeret, akkor az a sumákolás. Biztos ezért is beszélt olyan egyenesen, amikor Vlagyimir Putyin közelgő magyarországi látogatásáról kérdezték. Arról ezt mondta:

"Mindenki szeretné tudni, hogy mi lesz. Mondtam nekik, hogy én is"

Aztán Ukrajna kapcsán kiderült, hogy

"Magyarország fontosnak tartja a nemzetközi jog tiszteletben tartását, de nem akar a gazdasági kapcsolatoknak és a magyar gazdaságnak ártó helyzetet."

Ebben többnyire konzekvens a magyar kormány, nem csak Ukrajnában, itthon is hasonló logika szerint járnak el, amikor jog és a saját gazdasági érdekeik kerülnek szembe egymással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.