A Fidesz pár nap alatt hazaküldené a menekülteket

határ
2015 január 25., 10:30
comments 451

Mottónk mára Kósa Lajos példamondata:

„Ha nem kezeljük most a problémát, akkor adott esetben egy olyan idegenellenes hullám söpörhet végig Európán, aminek nyilvánvalóan a szélsőjobboldali politikai erők a haszonélvezői.”

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár

néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat,

közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és így aki ilyen államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár

„azonnal vissza lehet fordítani.”

Hangsúlyozta azt is, fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja - mondta Kósa Lajos, aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival egy közös állásfoglalás kialakítása érdekében.

Update 12:36

A Fidesz alelnöke kérdésre jelezte, a mostani sajtótájékoztatót akkor is megtartotta volna, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet. (kackac)

A magyar adatokról szólva kifejtette: az elmúlt években drámaian megnőtt a Magyarországra érkező menekültek száma, hiszen míg 2012-ben 2300-2500 menekült érkezett, addig tavaly már 42 ezer. Ezeknek az embereknek a döntő többsége "megélhetési menekült" - folytatta -, amit az is mutat, hogy 2014-ben a 42 ezerből csak 500-an kaptak menekültstátust.

Kósa Lajos feltalált egy új szociológiai kategóriát is, az "iszlám identitásút", nézzék:

Hozzátette azt is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka "iszlám identitású", többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.