A népszerű rémhírrel szemben nem okoz rákot a teflonedény!

TUDOMÁNY
2015 január 26., 10:22
comments 96

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága, az EPA a múlt héten szigorúbb szabályozást vezetett be a vegyiparban, korlátozta az ún. PFC-k használatát. A PFC-k - poliflouorakilok vagy perfluor-karbonok - egyik bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) a kutatások szerint máj, hasnyálmirigy és hererákot okozhat.

PFC-t használnak a teflonok gyártásában is, ezért felmerülhet, hogy a teflonedények használata egészségügyi kockázatot jelenthet.

Emiatt ne aggódjanak.

A teflongyártás egyik munkafázisában az edényeket felhevítik, hogy megszabaduljanak a PFOA-tól. Egy, a Food Additives and Contaminents című szaklapban közölt kutatásban 26 teflonedényt teszteltek extrém körülmények között. A teszt alapján a termékek gyakorlatilag nem bocsátottak ki mérgező kemikáliákat - a mikrohullámú pattogatott kukorica csomagolásából ennél nagyságrendekkel több szabadul fel.

Magyarán, a teflonedény nem jelent egészségügyi kockázatot. Még az sem, ami már elkezdett pihésedni: a kutatások szerint a lenyelt teflondarabok sem károsítják az egészséget. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.