Gyárfás végül megszerezte az álomirodát, amire annyira vágyott

Budapest
2015 január 27., 11:44
comments 159

Van a Margitszigeten egy ház. Az egyik legszebb magyar Bauhaus-épület. És Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke nagyon szereti. Annyira, hogy majdnem tíz éve harcol érte, csakhogy más használta. Egészen eddig, áprilistól egy váratlan fordulatnak köszönhetően már Gyárfáséké lesz.

photo_camera Fotók: Botos Tamás

Az épületben a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) evezős bázisa működik 15 éve. Előtte a Pénzügyminisztériumé volt, de többet nem akartak rá költeni, így 1999-ben pályázatot írtak ki a hasznosítására. Egyetlen induló volt, az evezős Danubius Nemzeti Hajós Egylet. Tíz évre kötöttek szerződést.

Gyárfás három rohama

Gyárfás Tamás és szövetsége először a 2006-os úszó Európa-bajnokságon vetett szemet az evezősök központjára. Érthető, az épület a Hajós Alfréd Sportuszoda közvetlen szomszédságában van. Korábban tartozott hozzá teniszpálya és egy másik épület is, amiben konditerem volt. De ezeket éppen az uszoda bővítése miatt le kellett bontani. Az egyedül megmaradt épületet is szerette volna megszerezni Gyárfás, de azt az evezősök nem adták, csak kölcsönbe, az Európa-bajnokság idejére. Az Eb rendezésre adott állami támogatásból az épületet felújították, VIP-központot rendezett ott be Gyárfás.

6_margitsziget_gyarfas_uszoszovetseg_haz_kajak_1

2010-ben újabb Európa-bajnokság volt a Margitszigeten. És Gyárfás újra megpróbálta megszerezni az épületet. Ez már csúnyább vitához vezetett. Gyárfás 2009-ben, a Magyar Olimpiai Bizottság ülésén állt elő azzal az igényével, hogy a felújítás miatt bezáró Komjádi uszodából az irodáikat átköltöztetnék az evezősök helyére.

Az Indexnek akkor azt mondta az úszóelnök, hogy "az evezősöknek egyébként sem az épület a fontos, hanem a Duna, épületet máshol is lehetne találni, még segítenének is ebben nekik". Gyárfás érvelésében fontos szempont volt a két sportág olimpiai eredményeire való utalás. A Danubius Nemzeti Hajós Egyletet pedig egyszerűen letúraevezősözte.

4_margitsziget_gyarfas_uszoszovetseg_haz_kajak_1

Az egylet akkor közelményben szólt vissza keményen. Ebben azt írják, hogy magyarországi egyik legrégebbi sportegyesülete az övék, a magyar evezős klubok eredményességi rangsorában évek óta 3-5., fővárosi szinten a 2. helyen vannak. "Sokszoros felnőtt válogatottak, köztük olimpikonok, Ifjúsági vb érmesek, U23-as vb helyezettek, egyetemi világbajnokok, ORV győztes serdülők kerültek ki szakedzőink kezei alól" - írták.

Az persze igaz, hogy nem összevethetők az úszók és az evezősök olimpiai eremdényei. Bár az egyesület szerint ebben az esetben kicsit másról van szó, merthogy egy sportbázist paterolnának ki, hogy irodák legyenek a helyén.

"Mindezek alapján felháborítónak tartjuk Gyárfás Tamásnak azt a törekvését, hogy egy olyan sportág (evezés) aktív tevékenységének a rovására kívánja egy másik sportág (úszás) ráadásul irodai tevékenységét előnyben részesíteni, amely sportszerű segítséget nyújtott a 2006-os Úszó Eb megrendezéséhez. Úgy véljük, ez nem sportemberhez méltó mentalitás, különösen méltatlan a magyar sport fellegvárának számító MOB alelnökéhez!"

2_margitsziget_gyarfas_uszoszovetseg_haz_kajak_1

Gyárfás azzal próbálta megoldalni a helyzetet, hogy megpályázza az épület működtetését, mivel 2009-ben lejárt az evezősök tízéves szerződése. Végül az evezősök kölcsönadták újra az épületet, a szerződésüket pedig meghosszabbították öt évvel.

És jött a harmadik menet.

margitsziget_gyarfas_uszoszovetseg_haz_kajak_1

Az evezősök 10+5 éves szerződése lejár most márciusban. A Nemzeti Sportközpontok 2014. december 6-án pályázatot írt ki az épület működtetésére, de azt még 2014. december 22-én a határidő lejárta előtt visszavonták. Így az evezős klubnak még lehetősége sem maradt a pályázat beadására.

Majd január 23-án megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a kormány odaadja az uszoda melletti klubházat a Magyar Úszó Szövetségnek. Az indoklás az, hogy Gyárfásék “méltó módon” dolgozhassanak a 2021-es budapesti világbajnokság előkészítésén. Az épületet a szövetség igyen kapta meg 2021. december 31.-ig.

Így szerezte meg végül pályáztatás nélkül Gyárfás a szövetségének az épületet.

Az új irodák miatt az utolsó evezős klub is eltűnhet a Margitszigetről. Az egyesület közleménye szerint ez "az élsport-utánpótlásnevelés elvesztése mellett a Belvárosból gyaloglásnyi távolságra a szabadidős evezés megszűnését is jelentheti."

3_margitsziget_gyarfas_uszoszovetseg_haz_kajak_1

Az evezősöknek március 31-éig kell elhagyniuk az épületet. Vanczák Gergely a DNHE alelnöke szerint az új telephely keresése egy evezős klub esetében érthetően nem könnyű feladat. Szerinte a legkézenfekvőbb megoldás a Margitsziget Pest felöli oldalán található, évtizedek óta használatlan és elhanyagolt, úgynevezett Európa-ház lenne, aminek szintén az NSK a vagyonkezelője, és a nyolcvanas évek közepéig evezős létesítmény volt.”

Ha születik is gyors megoldás az új telephelyről, az alelnök szerint Magyarország egyik legeredményesebb, több válogatott sportolót is kinevelő evezős egyesületének már az idei versenyszezonra való felkészülése is ellehetetlenült.

Update:

Cikkünk megjelenése után válaszolt a kérdéseinkre Gyárfás Tamás.

444: Az épület bérbeadására még december elején pályázatot írt ki a Nemzeti Sportközpontok. Tervezték-e, hogy elindulnak a pályázaton?

Igen. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 10, majd 5 éves szerződése lejárt. A Magyar Úszó Szövetségnek közel egy évtizedes álma, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd uszodához területileg közvetlenül csatlakozó, 15 éve a Danubius Nemzeti Hajós Egylet által bérelt épületet megkapja.

Mindenkor azzal érveltünk, hogy a Duna a Fekete erdőtől a Fekete-tengerig tart, egy evezős klub bárhol optimális lehetőséget kaphat, hogy a Dunán evezzen. A Magyar Úszó Szövetség irodái a Komjádi uszodában találhatóak. A körülmények nagyon szerények, ettől persze úszó olimpiai-, világ és Európa-bajnoki érmeket lehet szerezni.

Ugyanakkor ismert, hogy 2013. július 19-én a Magyar Úszó Szövetség elnyerte a 2017. évi ifjúsági és a 2021. évi felnőtt világbajnokság megrendezésének jogát. Korábban, 2005-2012 között öt Európa-bajnokságnak voltunk a házigazdái, emiatt rendre vendégként sorra érkeztek Magyarországra, így a szövetségbe a sportág tekintélyes vezetői. Mint az úszószövetség elnökét, engem személy szerint az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnokának választottak, emellett a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke lehettem. Hozzám tartozik a 207 tagországot felvonultató testület kommunikációja, főszerkesztője vagyok a FINA Aquatics World Magazinnak. Mindezt a tevékenységet kizárólag azért jelzem, hogy érzékeltessem, milyen sűrű a sportdiplomáciai vendégjárás, mennyire indokolt, hogy a MÚSZ vezetői méltó körülmények között fogadhassák az ide látogatókat.

Számunkra fontos szempont, hogy a margitszigeti uszodában készülő sportolóinkkal közvetlen legyen a kapcsolat, az épület arra is módot ad, hogy a kiváló úszók számára, képletesen fogalmazva egyfajta klubéletet biztosítsunk; időszakonként összejöveteleket szervezünk számukra, amelyekre meghívást kaphatnak a fiatal tehetségek a jövő bajnokai, de ugyanúgy a szakvezetők, a sportág támogatói.

Hogyan sikerült elérni, hogy végül ne kelljen pályázni, és az állam az Úszószövetség rendelkezésére bocsássa az épületet?

A pályázatot kiírták, miszerint minimum havi 750,000 Ft lett volna a bérleti díj. Ez azért is meglepő volt számunkra, mert 15 éven keresztül a Danubius Nemzeti Hajós Egylet havi 73,000 Ft-ért kapta meg használatra az épületet. Ráadásul a pályázat kiírásában nem kapott helyet, hogy annak elnyerésében előnyt jelent, ha valaki azt sport célokra kívánja használni.

Felhívtuk a figyelmet, hogy a MÚSZ, de feltételezésünk szerint, ugyanúgy a Danubius Nemzeti Hajós Egylet aligha tudna versenyre kelni e tárgyban pl. egy multinacionális céggel. Érvként fogalmaztuk meg, hogy a Magyar Úszó Szövetség rendelkezésére álló összegeket elsősorban az úszók fejlődésére kívánja fordítani. A döntéshozók az érveket méltányolták, így a Magyar Vízilabda Szövetség után, amelynek szövetsége az uszodán belüli, egykori szállodának kiadott épületben talált otthonra, a MÚSZ is az uszodához kötődően végezheti tevékenységeit.

Mi a terv az épülettel?

Ide költözik a 2017. évi és 2021. évi világbajnokság szervező bizottsága (emellett 2016. júniusában a MÚSZ Hódmezővásárhelyen junior Európa-bajnokságot rendez), valamint a szövetség apparátusa. Az ingatlan tulajdonosa, az NSK döntése alapján az épületet a bérlőnek kell renoválnia, igény szerint kialakítania. Az ingatlant a MÚSZ 2021. december 31-ig kapta meg használatra.

Ön korábban már megpróbálta megszerezni az épületet a szövetség számára. Mi annyira vonzó az épületben?

Mint a MÚSZ egyik vezetője, tény, hogy a sportág, a minél jobb közösség kialakítása, az uszodával való közvetlen kapcsolat, valamint a sportdiplomáciai kapcsolatok érdekében régóta szerettük volna megkapni az ingatlant. Talán humorosan hangzik, az elmúlt években, ha Budapesten járt a FINA elnöke, főtitkára, igazgatója és el akart látogatni a szövetségbe, akkor volt, hogy azt közöltük vele: most épp festenek, de olyan is volt, hogy járványra hivatkoztunk. A Komjádi uszodában található jelenlegi irodák színvonala fényévnyire van a magyar úszók szinvonalától.

Fizetnek-e az épületért az államnak, vagy azt díjmentesen kapták meg?

Ingyenesen kaptuk meg, azzal a kikötéssel, hogy a MÚSZ-nak kell rendbe hoznia. A döntéshozók vélhetően méltányolták az úszósport eredményeit, ha csak 2014-et említjük a nandzsingi ifjúsági olimpián 4-, a berlini felnőtt Európa-bajnokságon 5-, a dohai felnőtt rövidpályás világbajnokságon legjobbjaink számos más érem mellett 6 aranyérmet nyertek.

A Magyar Olimpiai Bizottság 2014. évi sportágak közötti pont-értéktáblázatán az úszók 7119 ponttal végeztek az élen, második kajak-kenu 5880, harmadik vívás 2669, negyedik vízilabda 2041, ötödik atlétika 1893, hatodik cselgáncs 1337...

Hogyan áll a 2021-es világbajnokság előkészítése?

Minden erővel ezen dolgozunk. Legutóbb a rövidpályás világbajnokágon tartottam prezentációt. A fő feladat a Dagály tőszomszédságában épülő új uszoda kellő időben történő elkészülésének elősegítése. Nyomatékosítanunk kell, hogy 2017 nyarán már itt zajlik a 6. FINA Junior Világbajnokság, de nyilván ezt a rangos eseményt számos elő versenynek kell megelőznie, már csak a begyakorlás érdekében is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.