Egyetlen térképen, hogy melyik országot mennyire fogja sújtani a klímaváltozás

katasztrófa
2015 január 28., 15:31
comments 83

Azt pontosan lehet tudni, hogy a klímaváltozás nem ugyanolyan mértékben sújtja az országokat a bolygón. Az Eco Experts munkatársai raktak most össze egy infografikát a Notre Dame Egyetem globális adaptációs indexéből. Az egyetem kutatói minden évben összeállítja, hogy melyik országoknak van a legjobb esélye, hogy alkalmazkodjon az egyre melegebbé váló klímához.

A térképen az egymáshoz viszonyított rangsor alapján színeződtek az országok, azaz nem arról van szó, hogy akik a zöldebb, élmezőnybe tartozó kategóriába esnek, ott egyáltalán nem okozna gondot a klímaváltozás, hanem csak hogy a többi országhoz képest jobb a helyzet. Az országokon belül pedig el is vesznek a regionális különbségek. Ez főleg a nagyobb országok esetében okoznak problémát, mert például India vagy az Egyesült Államok egyes területei közel sem annyira kitettek a felmelegedésnek, mint az ország más részei.

És a legfontosabb tanulság: az emberi tevékenység következtében egyre melegebbé váló bolygó elsősorban azokban az országokban okozhatja majd a legnagyobb gondokat, amely országok a legkevésbé vettek részt az elmúlt évszázadok felmelegedést hajtó iparosításában. Ezek az országok nem csak fekvésük miatt, de elmaradottabb infrastrukturális helyzetük miatt is nagyobb bajba kerülhetnek, már ebben az évszázadban. Részletesebb információkért a Notre Dame oldalát érdemes böngészni. (via BI)

vilag

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.